Kako da vam brže poraste kosa? Ricinusovo ulje kao spas za njegu

Ricinusovo ulje je gusto ulje bez mirisa napravljeno od sjemenki biljke ricinus, koje sadrže otrovni enzim nazvan ricin. Kako bi ulje bilo sigurno za korištenje, procesom zagrijavanja tokom proizvodnje taj otrov gubi loša svojstva.

Ricinusovo ulje ima veliku primjenu u medicini i farmaceutskoj industriji, ali najpoznatije je ono za njegu kože i kose.

Tvrdi se da ricinusovo ulje ima niz prednosti, uključujući jačanje pramenova, poticanje rasta kose i njegu suvog vlasišta, piše Pinkvilla.

Ulje sadrži antioksidanse koji se bore protiv slobodnih radikala u organizmu. Naime, slobodni radikali su odgovorni za ubrzanje procesa starenja, zbog čega se pojavljuju preuranjene bore

Ovo ulje takođe je dobro za kožu koja je osjetljiva te burno reagira. Ima antibakterijska i protivupalna svojstva koja sprječavaju akne i natečenost. Takođe vlaži kožu i smiruje opekline od sunca.

Uopšteno je dobro koristiti ga u svakoj sezoni, jer osim što štiti od razvoja opeklina, ujedno smanjuje mogućnost isušivanja kože.

Ostavite komentar: