Kako da na vrijeme prepoznate simptome krvnog ugruška u mozgu?

Javnosti je poznato da je supermodel Hejli Biber doživjela moždani udar dok je doručkovala, nakon čega je hitno prebačena u bolnicu. Naime, ova mlada 25-godišnjakinja prije ovoga nije bila svjesna simptoma koji su je doveli u ovo stanje. Dakle, kako da prepoznamo da li kod nas može da dođe do moždanog udara?

Ono što prvo treba napomenuti jeste da je krvni ugrušak nakupina krvi koja je promijenjena iz tečnog u gelasto ili skoro čvrsto stanje. Zgrušavanje se dešava prirodno kada posiječete prst ili ubodete koljeno, kako biste spriječili gubitak krvi.

Ali ako se ugrušak formira u veni i zaglavi se – ili se pomjeri i putuje do vašeg srca i pluća, ili čak do mozga – to može spriječiti protok krvi i ugroziti vaš život.

Krvni ugrušak u mozgu je takođe poznat kao moždani udar, zvuči kao nešto što ćete dobiti u kasnijem životu – ali to se može dogoditi svakome.

Faktori kao što su dugo putovanje, odmor u krevetu, trudnoća, pušenje, pa čak i određene pilule za kontracepciju mogu da povećaju vaš rizik.

Kako onda prepoznati simptome?

Krvni ugrušak u mozgu može se razviti bilo gdje u tijelu ili direktno u mozgu, a kada se to dogodi, krv ne može da donese kiseonik u vaš mozak.

Simptomi uključuju paralizu, utrnulost ili slabost u licu, ruci i/ili nozi – posebno na jednoj strani tijela – i probleme u govoru ili razumijevanju drugih. Osoba koja je pogođena može da ima nejasan govor, da bude zbunjena, ne reaguje i izgleda uznemireno.

Ljudi prijavljuju da vide udvostručene slike, da im vid postaje zamagljen, imaju probleme sa hodanjem i održavanjem ravnoteže. Ostale crvene zastavice uključuju jaku iznenadnu glavobolju bez poznatog uzroka, napade mučnine ili povraćanja, prenosi OK.

Znaci koji iznenada dođu i odu mogu da budu uzrok, poznat kao prolazni ishemijski napad – oni su takođe obično izazvani krvnim ugrušcima, ali ugrušci se povlače ili ne blokiraju u potpunosti dotok krvi u vaš mozak.

 

 

Ostavite komentar: