Još jedno objašnjenje: Zašto u koroni gubimo čula mirisa i ukusa?

U naučnom časopisu Nečur  Neurosajens objavljen je naučni rad koji odgovara na jedno od najintrigantnijih pitanja kada se radi o bolesti KOVID-19 – zašto nestanu čula ukusa i mirisa?

Uuvodu se podsjeća kako se uz Kovid-19 opisuju i tromboembolijske promjene po cijelom tijelu, uključujući i središnji nervni sistem. Kako su uočeni neurološki simptomi primijećeni kod većine oboljelih od Kovida-19, vrlo je vjerovatno kako SARS-KoV-2 prodire i u nervni sistem.

Autori navode kako se u radu opisuje prisutnost novog korona virusa u međusobno udaljenim regijama, dakle u nazofarinksu i mozgu. Opisuje se i morfološka promjena povezana sa zarazom poput tromboembolijskog ishemijskog moždanog udara, te se predstavljaju dokazi neurotropizma novog korona virusa, odnosno njegova sklonost prema korišćenju nervnog tkiva da bi došao do samog mozga, pišu Novosti.

SARS-KoV-2 može ući u nervni sistem jer je prešao dodirnu tačku nervnog sistema i sluznice, odnosno krvno-moždanu barijeru, iskorišćavajući međusobnu blizinu olfaktorne sluznice i nervnog tkiva, kojim se signali sprovode u mozak, prolazeći i pored osjetljivih krajeva nerava.

Posljedično, novi korona virus, čini se, prodire u određena neuroanatomska područja uključujući i primarne kontrolne centre respiratornog i kardiovaskularnog sistema u produženoj moždini.

U radu je ova velika grupa naučnika iz Nemačke pokazala i slike koro navirusa u nazofarinksu, gornjem dijelu nosne šupljine, mestu gde se grlo i usna šupljina spajaju s nosnom šupljinom odnosno ondje gdje konvergiraju čula mirisa i ukusa.

Podsjetimo, nazofarinks je mjesto gde se virus i najviše replicira. Do trećine ljudi koji obole od Kovida-19 prijavljuju najmanje jedan neurološki deficit, bilo da se radi o ukusu, mirisu ili budnosti. Ti simptomi su često prolazni, ali su dovoljno uobičajeni da sugerišu kako bi pacijenti s težim oblicima ove bolesti trebali iskazivati tragove zaraze u njihovom središnjem nervnom sistemu.

U ovom radu u kojem je analizirano tkivo 33 osobe koje su umrle od Kovida-19 s četiri područja mozga, te s olfaktorne i sluznice nazofarinksa. Naučnici su virus pronašli u različitim delovima mozga, te u olfaktornoj sluznici gdje je koncentracija bila i najveća.

Duboko ovdje, blizu olfaktornog bulbusa, završetka živaca koji završavaju u mozgu, pronađen je virusni S-protein, odnosno protein šiljastog nastavka po čemu je novi korona virus poznat, kojim se hvata za stanicu i probija njenu membranu, zaražujući je. Tako je po svemu sudeći upravo olfaktorna sluznica mjesto ulaza u mozak. Ipak, kako naučnici navode, ovaj se rad odnosi samo na pacijente s težim oblikom bolesti, a ne nužno na većinu oboljelih koji iskazuju lakše simptome, ili nikakve.

Ostavite komentar: