“Jeftin je i lako dostupan”: Odobreno korištenje deksametazona za liječenje korona virusa

Evropska agencija za lijekove odobrila je korištenje deksametazona za liječenje pacijenata oboljelih od Kovida-19 koji imaju problema s disanjem, otvorivši put da taj steroid postane drugi odobreni lijek za liječenje zaraze u Evropi nakon remdesivira.

EMA je u petak objavila da taj lijek može biti opcija za liječenje odraslih i adolescenata kojima treba terapija kiseonikom ili respirator, nakon što je razmotrila rezultate ispitivanja britanskih naučnika.

Ispitivanje pod nazivom “RECOVERY” koje su proveli naučnici sa Oksforda pokazalo je u junu da deksametazon smanjuje smrtnost za oko trećinu kod teško oboljelih od Kovida-19. Lijek je u međuvremenu odobren u Јapanu za liječenje korona virusa.

“Lijek se koristi već decenijama, jeftin je i lako dostupan. Često se koristi za razna upalna stanja. Kompanije sada mogu zatražiti dozvolu od svojih nacionalnih regulatora ili EMA za dodatno korišćenje lijeka”, navodi EMA.

EMA takođe navodi da je preporučena doza za odrasle i adolescente, u dobi od 12 godina i težine od najmanje 40 kilograma, 6 mg jednom na dan kroz deset dana.

Evropska komisija izdaje odobrenje za lijekove i pritom obično slijedi EMA-ine preporuke.

Gileadov antivirusni lijek remdesivir prvi je odobreni lijek za Kovid-19 u Evropi. Odobren je u julu, prenosi Hina.

Ostavite komentar: