Jednostavno i efikasno! Najbolje metode za čišćenje rerne

23.02.2024. | 11:57

Evo nekoliko trikova koji mogu pomoći pri čišćenju rerne.

Parna čišćenje: Napunite posudu za pečenje vodom i dodajte nekoliko kapi limunovog soka. Zagrijte rernu na niskoj temperaturi i ostavite da para djeluje nekoliko minuta. Para će omekšati naslage masnoće i ostataka hrane, olakšavajući njihovo uklanjanje.

Pasta od sode bikarbone i vode: Napravite pastu od sode bikarbone i vode i nanesite je na prljave dijelove rerne. Ostavite da odstoji preko noći, a zatim obrišite vlažnom krpom. Soda bikarbona će pomoći u uklanjanju tvrdokornih mrlja i neugodnih mirisa.

Ocat: Ocat je još jedan prirodni čistač koji može pomoći u uklanjanju masnoće i ostataka hrane iz rerne. Pomiješajte ocat i vodu u omjeru 1:1 i nanesite smjesu na prljave dijelove. Ostavite da djeluje nekoliko minuta, a zatim obrišite vlažnom krpom.

Limunov sok: Limunov sok takođe može biti koristan pri čišćenju rerne. Iscijedite limunov sok i nanesite ga na prljave dijelove. Limunska kiselina će pomoći u otapanju masnoće i hrane, olakšavajući njihovo čišćenje.

Komad papira: Ako se na dnu rerne nalazi tvrdokorna masnoća ili mrlje, stavite na dno rerne komad papira. Tokom sljedećeg pečenja, masnoća će se zagrijati i omekšati, olakšavajući njeno uklanjanje.