Jedan lijek protiv bolova može smanjiti rizik od sve češće vrste tumora

Česta upotreba običnog lijeka protiv bolova mogla bi smanjiti rizik od razvoja raka jajnika.

Nova studija je pokazala da svakodnevno uzimanje aspirina može smanjiti vjerovatnoću razvoja bolesti. To je šesti najčešći rak kod žena u Velikoj Britaniji, prema Cancer Research UK i često se naziva tihim ubicom zbog činjenice da većina ljudi ne primećuje simptome u ranim fazama, prenosi The Sun.

Target Ovarian Cancer kaže da se u Velikoj Britaniji svake godine dijagnostikuje više od 7.000 žena.

“Rezultati ove studije sugerišu da česta upotreba aspirina može smanjiti rizik od raka jajnika, bez obzira na genetsku podložnost pojedinca raku jajnika”, napisali su istraživači.

Oni su objedinili podatke iz osam studija koje je sproveo konzorcijum Društva za rak jajnika između 1995. i 2009. godine u SAD, Velikoj Britaniji i Australiji.

Njihova analiza uključila je 4.476 pacijenata sa ne-mucinoznim karcinomom jajnika (retka vrsta bolesti) i 6.659 kontrolnih učesnika bez raka, svi starosti između 49 i 66 godina.

Od onih sa rakom, 13 odsto je često koristilo aspirin, u poređenju sa 15 odsto kontrolnih učesnika. Istraživači su definisali čestu upotrebu aspirina kao uzimanje lijeka dnevno – ili skoro svakodnevno – tokom šest mjeseci ili duže.

 

 

Ostavite komentar: