Iz SZO upozoravaju: Među djecom od 5 do 14 godina najveća stopa zaražavanja koronom

Kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu saopštila je danas da je među djecom od 5 do 14 godina najviše prijavljenih slučajeva korona virusa u evropskom regionu.

Direktor regionalne kancelarije SZO za Evropu Hans Kluge istakao je da bi obavezna vakcinacija trebalo da bude “posljednje sredstvo”, prenosi agencija AP.

Kluge je naglasio kontinuiranu prijetnju od široko rasprostranjenog delta soja virusa i napomenuo da je novi omikron soj do sada registrovam u 21 zemlji u Evropi.

“Delta soj virusa ostaje dominantan širom Evrope i Centralne Azije, a znamo da su vakcine protiv kovida-19 efikasne“, rekao je Kluge.

Osvrćući se na zaštitu djece, Kluge je kazao da je udio oboljelih među djecom dva do tri puta veći nego među odraslima, zbog čega je neophodno redovno provjetravanje, upotreba maski ali i testiranje u školama.

“Kako se školski raspust približava, moramo da priznamo da djeca ugrožavaju svoje roditelje, deke i bake kod kuće, sa 10 puta povećanim rizikom da ti odrasli dobiju teški oblik bolesti, da budu hospitalizovani ili umru ako nisu vakcinisani“, rekao je on.

Kluge je takođe govorio o obaveznoj vakcinaciji, za koju je istakao da bi trebalo da bude posljednje čemu se pribjegava i to kada su sve druge opcije da se poboljša obuhvat vakcinacijom iscrpljene.

Kluge je ukazao da se mora uzeti u obzir kakav će efekat uvođenje obavezne vakcinacije protiv kovida imati na povjerenje građana.

Ostavite komentar: