Istraživanje pokazalo: Muško pjevanje širi najviše čestica korone

Pjevanje (naročiti ako pjevaju muškarci), emituje više čestica virusa korona od običnog govora, pokazuje istraživanje američkih naučnika.

Džon Volkens, profesor na Odjeljenju za mehaničko inženjerstvo Univerziteta u Koloradu, navodi da su testiranju bili podvrgnuti umjetnici poput glumaca, pjevača i drugih izvođača ne bi li se otkrilo mogu li se oni i kako sigurno vratiti na scenu nakon pandemije.

Ispitanici, različite starosne dobi, dolazili u prostoriju koja se koristi za testiranje prisutnosti čestica u vazduhu.

Neki su trebali pjevati “Sretan rođendan”, a drugi su svirali svoje instrumente.

Zaključak je bio jasan. Pjevanje definitivno emituje više čestica od običnog govora.

Prema njihovom istraživanju, pjevanje proizvodi 77 odsto više aerosolnih čestica od razgovora, a odrasli proizvode 62 odsto više aerosolnih čestica od djece.

Otkriveno je i da djeca i žene šire manje čestica od muškaraca. Naime, muškarci proizvode 34 odsto više aerosolnih čestica od žena.

Razlog zbog kog muškarci šire više čestica je jednostavan – imaju veća pluća, pojasnio je Volkens, ali je napomenuo da se čestice, pa tako i virus, više šire kod osoba koje govore glasnije.

Glasnoća, kojom neko govori, jeste indikator koliko energije ulaže u tu aktivnost.

“Ta energija se pretvara u širenje čestica koje izlaze iz vašeg tijela. To su čestice koje nose virus i mogu zaraziti druge ljude”, napominje Volkens.

On pojašnjava da su zatvoreni prostori, poput barova, koncertnih dvorana i sportskih terena mjesta na kojima je veći rizik za širenje kovida 19.

Na primjer, baletna predstava sigurnija je od rok-koncerta na kojem posjetioci skaču i glasno pjevaju.

Autori studije, objavljene u naučnim časopisima, smatraju da je zatvaranje sportskih i koncertnih dvorana, kao i pozorišta tokom pandemije, vjerojatno, spasilo hiljade života.

Ostavite komentar: