Istraživanje otkrilo: Postoji čak sedam različitih oblika blagog korona virusa

U novoj studiji nedavno objavljenoj u časopisu Allergy, naučnici i medicinski istraživači, uključujući one s Medicinskog sveučilišta u Beču u Austriji, identifikovali su sedam različitih oblika blagog covida-19.

Uz to, tvrde da korona virus ostavlja za sobom značajne promjene u imunološkom sistemu čak i 10 sedmica nakon otkrivanja infekcije.

Sedam različitih oblika

Iako istraživači i naučnici neumorno rade na razvoju klinički odobrene vakcine i kontroli širenja smrtonosnog virusa, ovo novo otkriće moglo bi pomoći u liječenju pacijenata i u razvoju potencijalne vakcine.

Istraživanje su vodili imunolog Winfried F. Pickl i alergolog RudolfValenta, obojica iz Centra za patofiziologiju, infektologiju i imunologiju na Medicinskom sveučilištu u Beču u Austriji. Okupili su 109 osoba koje su se oporavili i 98 zdravih pojedinaca. U studiji su otkrili sedam različitih “oblika bolesti” kod blažih bolesnika s covidom-19. Skupina simptoma obuhvatala je:

* simptomi nalik gripi, uključujući temperaturu, groznicu, umor i kašalj

* simptomi nalik prehladi, uključujući kihanje, suvo grlo, začepljenje nosa i bolovi u zglobovima i mišićima

* bolovi u zglobovima i mišićima

* upala oka i sluznice

* problemi s plućima, uključujući upalu pluća i otežano disanje

* gastrointestinalni problemi, uključujući proljev, mučninu i glavobolju

* gubitak osjećaja mirisa i ukusa te ostali simptomi

Uticaj covida-19

Studija takođe otkriva da covida-19 iza sebe ostavlja dugotrajne promjene u krvi onih koji su se oporavili. Takve promjene ukazuju na to da je imunološki sistem još uvijek intenzivno povezan s bolešću nekoliko sedmica nakon što je infekcija detektirana.

“Istovremeno, regulatorne stanice su uvelike umanjene – a to je vjerovatno opasna kombinacija, koja bi mogla dovesti do autoimunosti”, navodi Pickl. Uz to, u krvi oporavljenih pacijenata identifikovana je povećana količina imunih stanica koje proizvode antitijela. Porast razine antitijela zavisio je o porastu temperature u pacijenata, navodi se u studiji.

Autori studije tvrde i da ljudski imunološki sistem jača dok brani tijelo od covida-19 kombinovanim djelovanjem imunoloških stanica i antitijela.Ostavite komentar: