Imunolog pojasnio: Ko bi trebalo da primi treću dozu vakcine i da li je miješanje štetno

Niko nikog neće natjerati da primi treću dozu vakcine, ali će se izaći s preporukama ko bi trebalo da je primi, poručio je prof. dr Dušan Popadić, imunolog.

Što se tiče miješanja vakcina, Popadić smatra da to ne može da škodi pacijentu. Ukazao je da je i pored vakcinacije neophodno da se nosi maska zato što, kako je objasnio, “ne znamo na koga ćemo naletiti, odnosno ne znamo koju ćemo dozu virusa primiti u susretu s tim osobama”.

Popadić je ocijenio da bi ograničavanje dostupnosti pojedinih sadržaja vjerovatno dalo bolje rezultate u motivaciji za vakcinisanje nego nagrađivanje. Ukazao je da smo imali nagrađivanje i da to nije dalo bolje rezultate.

“Pokazano je da su vakcine koje su zasnovane na tehnologiji RNK i vektorske vakcine, konkretno ‘Sputnjik V’ najefikasnije, odnosno pružaju najefektniju zaštitu, nakon toga je kineska ‘Sinofarm’ koja pruža pristojnu zaštitu”, istakao je imunolog.

Pod pristojnom zaštitom “Sinofarm” vakcine, Popadić smatra da je zaštita kod te vakcine vjerovatno i viša od nekih drugih koje smo primali, kao što je i vakcina protiv gripa.

“Koliko ja znam niko nikog neće natjerati da primi tu treću dozu, ali će se izaći s preporukama ko bi trebalo da je primi. To su na prvom mjestu stare osobe i osobe koje su na nekim imunosupresivnim ili antiinflatornim tretmanima zbog nekih svojih osnovnih zapaljenskih bolesti”, rekao je Popadić.

To su, kako je istakao, prvi kandidati za treću dozu vakcine protiv korona virusa.

Objasnio je i da treća doza vakcine ima veze s pandemijom u kojoj živimo.

“Da je pandemija ovakvih karakteristika nekog drugog virusa vjerovatno bi slične mjere bile preduzimane”, dodao je imunolog.

Što se tiče miješanja vakcina, Popadić misli da to ne može da škodi pacijentu i pored toga što je činjenica da to nije ispitano na velikom broju pacijenata.

“Snaga dokaza koji o tome govore je prilično mizerna, slaba. To su mali brojevi, nikako nisu desetine hiljada slučajeva, osim za neke kao što su kombinacije ‘Astrazeneke’ i ‘Fajzerove’ vakcine, što se radilo ne tako rijetko u Velikoj Britaniji i Kanadi, gdje je pokazano da to ni na koji način ne ometa imunski odgovor, odnosno da je bezbjedno”, potvrdio je Popadić.

Istakao je da miješanje vakcina nije sigurno štetno.

Kako odabrati treću dozu

Naveo je da najviše podataka ima o tome da druga doza vakcine bude zasnovana na informacionoj RNK tehnologiji.

“Prema tome, ako pogledamo te dokaze ja bi preporučio neku od vakcina koja je zasnovana na RNK tehnologiji – to su ‘Fajzer’ i ‘Moderna’, svakako ne može da šteti, može da koristi. Ali isto tako ako je neko primio dvije doze kineske i želi da nastavi imunizaciju tom vakcinom, ni na koji način ga ne bi ograničavao i preporučio bih da primi i treću dozu kineske”, savjetuje Popadić.

Što se tiče dejstva vakcina na mutirane viruse, kaže da sigurno ne djeluju potpuno jednako. Tu bi, kako je naveo Popadić, možda bila prednost na strani kineske vakcine koja je najmanje osjetljiva na promjene virusa zato što ona sadrži cijeli virus, odnosno sve moguće proteine koje virus u sebi ima.

Što se tiče vektorskih i onih zasnovanih na RNK tehnologiji, tu je, objasnio je imunolog sužen odgovor, ograničen na “S” protein koji je samo jedan od tih 29 virusnih proteina.

Ostavite komentar: