Imate artritis? Pogledajte koje četiri voćke pomažu da zaštitite zglobove

Artritis može biti neprijatno i bolno stanje, koje može izazvati otok, osjetljivost, upalu i slabost mišića, kao i iscrpljenost.

Iako ne postoji lijek, smatra se da dijeta može igrati ulogu u upravljanju simptomima. Prema dr Kler Morison, hrana bogata kalijumom može biti ključna u borbi protiv artritisa.

„Kalijum u ishrani pomaže u balansiranju viška soli, smanjujući zadržavanje tečnosti i pomaže pravilnom korišćenju kalcijuma u ​​kostima i zglobovima“, objašnjava ona za Ekpress.

Ovo je podržano istraživanjem objavljenim u The Journal of Pain, koje je otkrilo vezu između niskog nivoa kalijuma i reumatoidnog artritisa. Opisano je da pacijenti sa reumatoidnim artritisom imaju značajno niže koncentracije kalijuma u ​​serumu od zdravih ispitanika, prenosi Indek.

Četiri vrste voća

Kao dio studije, grupa učesnika sa reumatoidnim artritisom doživjela je manje bolova nakon uzimanja suplemenata kalijuma tokom 28 dana, u poređenju sa onima koji nisu. Stoga se čini da suplementi kalijuma takođe smanjuju intenzitet bola. Ali dr Morison savjetuje da prije nego što krenete na takav pohod, uključite četiri voća u svoju ishranu koja bi vam mogla pomoći da povećate nivo kalijuma.

„Dobri izvori kalijuma su banane, dinje, pomorandže i kajsije“, kaže ona.

Sto grama banane sadrži 358 mg kalijuma, dok isto toliko dinja ima 267 mg. Sto grama pomorandže ima 181 mg kalijuma, a kajsije 259 mg. Suva kajsija je još bogatija kalijumom i sadrži čak 1162 mg u sto grama.

Simptomi artritisa

Reumatoidni artritis je drugi najčešći oblik artritisa, prvi je osteoartritis. Pojavljuje se kada imuni sistem cilja na zglobove, izazivajući bol i oticanje. U početku, ugrožava glatku hrskavicu u zglobu, otežava kretanje i dovodi do bola i ukočenosti. Simptomi artritisa zavise od tipa, ali mogu uključivati:

– bol u zglobovima, osjetljivost i ukočenost,

– zapaljenje u i oko zglobova,

– ograničeno kretanje zglobova,

– topla crvena koža iznad zahvaćenog zgloba,

– slabost i iscrpljenost mišića.

 

 

Ostavite komentar: