“Imaćemo vakcinu koju ćete morati da dobijete jednom godišnje”

Izvršni direktor kompanije Fajzer Ink Albert Burla izjavio je da bi godišnja vakcina protiv kovida 19 bila poželjnija od češćih buster vakcina u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Fajzer/BajonTekova vakcina protiv kovida 19 pokazala se efikasnom protiv teških bolesti i smrti uzrokovanih jako mutiranom varijantom omikron, ali manje efikasna u sprečavanju prenošenja, prenio je Rojters.

Sa porastom broja slučajeva, neke zemlje su proširile programe davanja treće doze vakcine protiv kovida 19 ili skratile period između davanja dvije doze vakcine.

U intervjuu za izraelski N12 njuz, Burla je, upitan da li smatra da buster vakcina treba da se daje svakih četiri do pet mjeseci, rekao da se nada “da ćemo imati vakcinu koju ćete morati da dobijete jednom godišnje”.

“Jednom godišnje – lakše je ubijediti ljude da to urade. Ljudi to lakše pamte”, istakao je on, prenosi B92.

“Dakle, iz perspektive javnog zdravlja, to je idealna situacija. Gledamo da vidimo da li možemo da stvorimo vakcinu koja pokriva omikron i ne zaboravlja druge varijante i to bi moglo biti rješenje”, rekao je Burla.

On je istakao da bi Fajzer mogao biti spreman da podnese zahtjev za odobrenje za redizajniranu vakcinu za borbu protiv omikrona i masovno je proizvede već u martu.

 

 

Ostavite komentar: