Hitno upozorenje ljekara: Gel za dezinfekciju ruku ne koristiti na plaži

Gelovi za ruke na bazi alkohola mogu reagovati sa sunčevom svjetlošću i dovesti do bolnih opeklina i plikova.

Britanski ljekari izdali su hitno upozorenje vezano za korištenje gelova za dezinfekciju ruku i izlaganje suncu, nakon što su temperature ove sedmice značajno narasle.

Ako idete na bazen ili plažu, vjerovatno ste već spakirali i jedan gel u torbu, ali ljekari sa stranice Zava UK upozoravaju kako u određenim slučajevima gelovi za ruke na bazi alkohola mogu reagovati sa sunčevom svjetlošću, što može dovesti do bolnih opeklina i plikova.

Liječnica Simran Deo rekla je za Miror kako još uvijek nisu otkrili uzrok ovakvih reakcija poput plikova i opeklina, ali poznato je da alkohol može pogoršati ekcem, baš kao i izlaganje suncu.

Na pitanje kakvi su simptomi nakon korištenja gela i izlaganja suncu rekla je: “Ako intenzivno češete ekcem ili male mjehuriće koji se često stvaraju nakon česte uporabe alkoholnoga gela, to može dovesti do infekcije, koja može izgledati poput opekline, dok područje postaje crveno, vlažno i gornji se sloj kože počinje ljuštiti”, prenosi Večernji.

Savjetovala je da se odlučite za sapun i vodu kada su dani izrazito topli i kada puno vremena provodite na suncu. “Sapun i voda zaista su najučinkovitija metoda pranja ruku nakon dodirivanja raznih površina.”

Ostavite komentar: