Higijena poslije seksa: Evo šta treba učiniti nakon vođenja ljubavi

Treba li se odmah tuširati nakon igrica pod plahtom ili ne? Sada imamo odgovor i na to pitanje.

Vođenje ljubavi divan je užitak za svaki par, ali za ljubljenje, znojenje i razmjenu tjelesnih tekućina koje se događaju tokom seksa ne možemo reći da se radi o urednom prirodnom procesu. Zbog toga mnogi ljudi često nakon seksa osjećaju poriv da prvo moraju odjuriti pod tuš. Treba li to odmah učiniti i što je zapravo važno u higijeni nakon seksa?

“Ne postoji medicinski razlog zbog kojeg bi trebala postojati posebna higijena nakon seksa”, kaže edukatorka za seks An Hoder.

Naravno, to zavisi i o tome što se događa tokom seksa, opštoj higijeni i riziku od infekcije. Evo nekoliko najvažnijih odgovora na pitanja o higijeni nakon seksa.

Kako oprati intimne dijelove tijela nakon seksa

Ovo je trik pitanje, zaista. Što se tiče pranja rodnice, toga nema. Vagina se savršeno može očistiti nakon seksa, čak i ako su unutra spermiji. Osim toga, pokušaj uzimanja stvari u svoje ruke zapravo može donijeti više štete nego koristi.

“Nikad nemoj upotrebljavati proizvode koji tvrde da ‘čiste’ rodnicu, pogotovo bez tuširanja! Rodnica je prekrasan organ i nema apsolutno nikakvog razloga da poremetiš procese ili mikrobiom unutar rodnice sapunima, sprejevima ili drugim proizvodima”, kaže Hoder za “Healthline”.

Samo isperi vanjski dio i pusti vaginu da se sama očisti, ali, ako ti nešto ipak smeta, pri ruci možeš imati maramice za bebe bez mirisa i nježno se obrisati. Ako si sklona iritacijama kože ili infekcijama mokraćnog sistema, nježno tuširanje nakon seksa pružit će ti mir. Dovoljno je stidne usne nježno isprati toplom vodom.

Treba li mokriti nakon seksa

Ako ti se čini da je tuširanje previše posla, često je nakon uzbudljivog seksa teško izaći iz toplog kreveta, do zahoda bi ipak trebala otići. Mokrenje odmah nakon seksa smanjuje šanse za vaginalnu infekciju ili infekciju mokraćnih kanala. Iako istraživanja ne potvrđuju ovu teoriju, mnoge žene tvrde da ih to čuva.

Na taj način tijelo se oslobađa viška tekućine, sve bakterije koje su unesene u mokraćnu cijev tokom seksa izlaze van. Tako da mokrenje nakon seksa sigurno neće štetiti. Ipak nije potrebno juriti odmah.

“Možeš uzeti nekoliko minuta i odmarati u divnom osjećaju nakon seksa”, kaže Hoder.

Sve bi trebalo biti uredu ako se mokri unutar prvih trideset minuta.

Još jedan dodatan savjet: Drži čašu vode pored kreveta, a pij vodu prije, za vrijeme ili nakon seksa, kad god osjetiš potrebu. To će pomoći da brže odeš u kupatilo nakon snošaja.

Šta učiniti nakon analnog seksa

Analni seks može uzrokovati nevidljiva oštećenja na otvoru i koži, ako bakterije uđu u ta oštećenja, može se razviti infekcija. Nakon analnog seksa tuširanje je obvezno, ali i ispiranje svih intimnih dijelova tijela kako se riješila bakterija.

Muškarci trebaju oprati cijeli penis i povući kožicu. Žene takođe trebaju detaljno očistiti klitoris i sve druge intimne dijelove uz nježni sapun i toplu vodu.

Ostavite komentar: