Gorka dinja je veoma efikasna u sprečavanju širenja raznih bolesti

Porijeklom je iz Indije odakle se od 14. vijeka raširila širom svijeta. Raste u tropskim i suptropskim područjima srednje i južne Amerike, Afrike i Azije.

Gorka dinja je biljka penjačica, dugih listova, žutih cvjetova s izduženim plodom koji sazrijevanjem zažuti i popuca otkrivajući tako svoju unutrašnjost sa sjemenkama. Svi su dijelovi biljke, list, plod i sjeme, jestivi uz prepoznatljivi gorak okus, prenosi bioterra.hr.

Plod gorke dinje se smatra jednim od najgorčih plodova na svijetu.

Osim soka od karele trgovine zdrave hrane i apoteke nude i ekstrakt karele u kapsulama.

Gorka dinja sadrži i vrstu lektina koji snižava koncentraciju glukoze u krvi (djeluje hipoglikemijski) djelovanjem na periferna tkiva i smanjivanjem apetita (slično djeluje i inzulin na mozak).

Biljka je poznata od davnina i koristila se u mnogim tradicionalnim medicinama za širok spektar medicinskih primjena, uključujući liječenje dijabetesa tipa 2, hipertenzije, pretilosti, raka, bakterijskih i virusnih infekcija, pa čak i AIDS-a.

Gorka dinja odličan je izvor antioksidativnih spojeva poput beta-karotina, flavonoida, luteina i zeaksantina koji su prva linija obrane protiv slobodih radikala, faktora starenja i raznih degenerativnih oboljenja.

Sadrži vrlo malo kalorija, a mnogo vitamina (A, B1, B2, B3, B9, C), minerala (kalij, magnezij, cink, fosfor, mangan, željezo), vlakana te brojne druge supstance koje povoljno djeluju na zdravlje i imunitet.

Ipak, usljed pretjerane konzumacije, nivo šećera može pasti ispod graničnih vrijednosti, izazvati nesvjestice i vrtoglavice – da bi se to spriječilo, preporučuje se konzumiranje čaja ili soka od gorke dinje ne više od 2 puta dnevno.

Preporuke su da se čaj pije ujutro, na prazan želudac, ili naveče, prije spavanja.

Može sniziti holesterol

Visoki nivoi holesterola mogu uzrokovati nakupljanje masnih naslaga u arterijama, koje prisiljavaju srce na naporniji rad pri pumpanju krvi povećavajući tako rizik od srčanih bolesti.

Može pomoći pri mršavljenju

Gorka dinja bi mogla pospješiti gubitak kilograma, jer je niskokalorična, a bogata vlaknima. Sadrži približno 2 grama vlakana po jednoj šalici (94 grama). Vlakna sporije prolaze kroz probavni trakt, pomažući vam tako da duže ostanete sitima i smanjujući osjećaj gladi.

Čisti jetru

Sok gorke dinje liječi probleme s jetrom. Studija objavljena u International Journal of Vitamin and Nutrition, zaključila je da gorka dinja pruža zaštitu od zatajenja jetre jačanjem antioksidativnog djelovanja enzima u jetri. Takođe pojačava rad vašeg mjehura.

Jača imunološki sistem

Gorka dinja uspješno se bori protiv virusa i bakterija te tako jača vaš imunitet. Sprečava alergije i probavne smetnje. Antioksidansi iz gorke dinje djeluju kao snažni odbrambeni mehanizmi, a pomažu i u borbi protiv oštećenja slobodnih radikala koji mogu uzrokovati razne vrste raka.

Ljekovitost gorke dinje kod malignih oboljenja

Gorka dinja je, s pravom, privukla zanimanje naučnika zbog niza pozitivnih učinaka na zdravlje ljudi, posebno zbog svog djelovanja na maligna oboljenja. Njeno ljekovito djelovanje naučnici pripisuju glikoproteinu lektinu, koji gorka dinja sadrži u velikim količinama. On je po aktivnosti sličan inzulinu, jer snižava koncentraciju glukoze u krvi i djeluje kao imunomodulator.

U brojnim istraživanjima uspostavilo se da aktivni sastojci soka gorke dinje ometaju metabolizam glukoze u stanicama karcinoma te ih izgladnjuju, uskraćujući im neophodan šećer.

Osim kod karcinoma gušterače i dojke, ustanovljeno je da sok gorke dinje pomaže kod raka prostate, jetre, debelog crijeva i disajnih puteva.

Sok gorke dinje sprečava širenje leukemije i neuroblastoma – neuroendokrinog tumora – te pojačava imunološke stanične funkcije u ljudi koji boluju od raka.

Ostavite komentar: