Glavobolja koja budi iz sna: Boljka koju treba ozbiljno shvatiti

20.02.2024. | 22:30

Smještamo se u krevet nakon napornog dana i odjednom zaboli nas glava. Kako se samo tako dogodio taj jaki bol u glavi koji nedozvoljava da zaspimo? Okidač za njega može biti stres, ali i prekomjerna težina, kao i migrene.

Određene vrste glavobolje mogu biti izazvane promjenom položaja tijela, dok se druge javljaju kada pokušavamo da zaspimo ili čak usred noći.

“Idiopatska intrakranijalna hipertenzija je rijetka vrsta glavobolje za koju je poznato da se pogoršava ako se ravno leži i boljitak možemo osjetiti ako uspravno sjedimo, kaže dr Sinifunanja Nvaobi, neurolog, a piše Liv Strong.

Podstaknuta je promjenama pritiska unutar lobanje koje se dešavaju kada osoba ima previše cerebralne kičmene tečnosti. Pored glavobolje, izaziva zujanje u ušima, promjene vida i bol u vratu ili ramenima. Češće “pogađa” žene u dobi od 20 do 50 godina i to posebno one koje imaju problema sa prekomjernom težinom.

Glavobolje povezane sa snom javljaju uvijek u isto vrijeme

Ovaj rijetki poremećaj obeležen je napadima glavobolje koji se dešavaju samo tokom spavanja i uvijek otprilike u isto vreme: “Česte su u periodima između 1 i 4 sata poslije ponoći. Jake su, ali se bol smanjuje kako se budimo”, kaže Džoi Gi, neurolog. Obično su ovim glavoboljama pogođene osobe starije od 50 godina, a traju od 15 minuta do čak 4 sata, te u potunosti remete san i otežavaju život i rad tokom sljedećeg dana.

Takođe, česta pojava su i klaster glavobolje koje su veoma jake i intenzivne. Činjenica je, da ne nastaju samo ako ležimo, ali se mogu javiti u roku od sat vremene nakon što zaspimo: “Možda postoji određena umiješanost u proizvodnju melatonina koja može pokrenuti ove noćne i ciklične obrasce”, naglašava doktor Gi.

Kako spriječiti glavobolje koje nastaju kad ležimo

Stres nerijetko izaziva glavobolju i ona tada posebno može biti intenzivna dok se spremamo za spavanje: “Dok lekovi mogu olakšati simptome, ako imate neliječenu anksioznost ili depresiju, glavobolje će u određenoj meri trajati uprkos lijekovima”, kaže dr Nvaobi.

Pored glavobolja i migrene obično bude tokom noći, naglašavaju doktori. Rješavanje ovog zdravstvenog problema počinje otkrivanjem osnovnog uzroka. Neophodno je da se prate simptomi, jer ćemo tako pomoći ljekaru da dijagnostikuje stanje i da određenu terapiju.

Oznake: Glavobolja, Simptomi