Glavobolja, bolest koja izaziva invaliditet?

Italijanski senat, gornji dom parlamenta, odobrio je nacrt zakona kojim se migrena i teška glavobolja svrstavaju u bolesti koje izazivaju invaliditet, piše italijanski “Manifesto”.

Više od 26 miliona Italijana pati od glavobolje, od toga 75 odsto su žene, a osam miliona pati od hronične migrene.

“Oni koji pate od migrene imaju komplikovan život i često im se ne vjeruje, uzimaju lijekove protiv bolova, koji nemaju dugoročne efekte, a sve to pacijenta košta najmanje 2600 evra godišnje, ne računajuci teške efekte u ličnom i profesionalnom životu”, rekla je za novine senatorka Paola Boldrinim jedna od potpisnica zakona.

Sa ovim zakonom migrena će biti priznata, na nacionalnom nivou, kao bolest koja izaziva invaliditet, što je prvi korak za tačnu dijagnozu putem specijalističkih centara koji se otvaraju u cijeloj Italiji.

Povodom novog zakona “Il Manifesto” citira dijelove knjige ljekara, Paolo Pigozi, specijaliste za nutricionizam i kliničku dijatetiku “Glavobolja i kako je liječiti pravilnom ishranom”, prenosi “B92“.

Ljekar tvrdi da je prvo neophodno utvrditi od kog tipa glavobolje pacijent pati, i savjetuje da se obrati pažnja na ishranu, jer mnoge vrste glavobolje su posljedica onoga šta i kako jedemo.

Dr Pigozi je potvrdio da umjereno pijenje kafe može preventivno da utiče na neke oblike glavobolje, ali da pretjerano ispijanje kafe povećava rizik krize.

 

 

Ostavite komentar: