Gincburg: „Sputnjik Ve“ štiti od svih aktuelnih sojeva virusa korona

Ruska vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) štiti od svih sojeva virusa korona koji trenutno cirkulišu, izjavio je direktor Instituta za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg.

„’Sputnik Ve’ štiti od svih sojeva koji sada cirkulišu. U Moskvi i na teritoriji Rusije trenutno cirkuliše jedan soj virusa korona – delta soj“, rekao je direktor Instituta pri Ministarstvu zdravlja Rusije koji je proizveo ovu vakcinu.

On je dodao da za sada nema nedvosmislenog odgovora na pitanje da li je potrebno mijenjati vakcinu ukoliko dođe do daljih mutacija virusa.

„Da li će ta vakcina pružati zaštitu i od drugih mutacija ne mogu da garantujem, pratićemo. U svakom slučaju radili smo na njoj tako da može da štiti od širokog spektra sojeva“, rekao je Gincburg.

On je još dodao da nije zabilježen nijedan smrtni slučaj poslije vakcinacije ovom vakcinom.

Podsjetimo, „Sputnjik Ve“ je vakcina zasnovana na dobro proučenoj platformi humanih adenovirusnih vektora.

Raspored vakcinacije predviđa uvođenje dvije komponente preparata sa intervalom od tri nedjelje. Smatra se da je čovjek zaštićen 21 dan nakon dobijanja druge komponente.

Danas je „Sputnjik Ve“ registrovan u 70 zemalja, a ukupan broj stanovnika u zemljama koje su odobrile „Sputnjik“ je četiri milijarde ljudi, što je više od 50 odsto svjetske populacije.

Ostavite komentar: