Francuski naučnici rade na izumu vakcine koja će štiti godinama

Francuski naučnici iz nekoliko kompanija rade na izumu vakcine koja će godinama štititi od virusa korona.

I ne samo to, ovo univerzalno cjepivo reagovalo bi na sve vrste u tom trenutku postojećih sojeva, ali i čak i na one koji će se tek pojaviti u budućnosti!

Jedno od glavnih pitanja ove pandemije je da li će aktuelne kovid 19 vakcine kojima je do sada vakcinisano milijardu ljudi širom svijeta, ostati efikasne protiv mutacije novih sojeva virusa.

Kompanija “Fajzer”, odnosno njen direktor Albert Burla nedavno je priznao da će vjerovatno biti potreban pojačivač vakcine, koji će pomoći da se proširi zaštita koju pruža “Fajzer” kovid 19 vakcina kako bi onemogućila novim sojevima da zaraze vakcinisane ljude.

Tim povodom rađena je nedavna studija koja je otkrila da odgovor antitijela na trenutne vakcine može da propadne u odnosu na mutacije virusa. Međutim, drugi imuni odgovor, u obliku T ćelija “ubica” (za koje se smatra da su skriveni imunitet na kovid 19) koje napadaju već zaražene ćelije, a ne sam virus, ostao je uglavnom netaknut.

Kako prenose svjetski mediji, nekoliko startup kompanija radi na razvijanju vakcina usredsređenih na T ćelije, u nadi da će proizvesti injekciju koja će pružiti ne samo zaštitu od novih sojeva virusa, koji već postoje, već i od varijanti koje još uvijek ne postoje ili čovjek ne zna za njih.

Aleksis Pejrol je na čelu francuske biotehnološke kompanije OSE Imunoterapeutiks, koja razvija vakcinu koja cilja T ćelije, i upravo je započela klinička ispitivanja. On je veliki optumista po pitanju ovog projekta.

“Nova vakcina mogla bi da ponudi nekoliko godina zaštite”, izjavio je Pejrol za AFP.

Druga francuska kompanija Osivaks, sa sjedištem u Lionu, takođe radi na vakcini T ćelija, obećavajući “univerzalnu“ vakcinu koja bi bila efikasna protiv bilo kog potencijalnog soja.

Vlada Francuske, koja tek treba da razvije sopstvenu kovid 19 vakcinu, podržava napore naučnike izdvajajući milione evra. Takvi projekti su daleko od široko rasprostranjenih. Među 400 vakcina koje je izradila Svjetska zdravstvena organizacija, samo je nekoliko njih namijenjeno univerzalnoj upotrebi.

Najnaprednija vakcina ove vrste je koja se razvija u SAD. Za sada nije navedeno kada bi ova vakcina mogla da bude u upotrebi, ali nezvanično, pominje se sljedeća godina, piše Blic.

Ostavite komentar: