Francuska kompanija razvila vještačko srce za bolesnike koji čekaju na transplantaciju

Bolesti srca su najveći uzrok smrtnosti na svijetu gdje se jedna od pet osoba u razvijenim zemljama barem jednom susretne sa srčanim problemima.

Zbog toga je francuska kompanija razvila vještačko srce koje mijenja ovaj organ kod ljudi koji čekaju transplantaciju.

Važno je istaći da je kod najtežih srčanih bolesnika u većini slučajeva transplantacija jedini prihvatljivi tretman. Međutim, u tom slučaju otežava činjenica da pacijenti provedu godine na listi čekajući transplantaciju.

Kako bi olakšala pacijentima koji čekaju na transplantaciju, francuska kompanija Carmat razvola je potpuno umjetno srce koje će mijenjati taj organ sve dok donor ne bude pronađen.

Umjetno srce je oblikom slično ljudskom, težine četiri kilograma te se pokreće uz dva paketa baterija u trajanju od četiri sata, nakon čega uređaj prelazi na glavno napajanje.

Ugrađeni senzori određuju krvni pritisak, a kao odgovor algoritam kontroliše protok krvi u stvarnom vremenu.

“Funkcioniše poput ljudskog srca, pa ako pacijent hoda, protok krvi se povećava, a ukoliko miruje, protok krvi je stabilan i nizak”, rekao je Stephane Piat, izvršni direktor Carmata. Dijelovi koji su u kontaktu s krvlju pacijenta izrađeni su od materijala koji je kompaktan s ljudskim tijelom, a sve kako bi se smanjio rizik od neželjenih reakcija. Piat je objasio da uređaj ne zahtijeva održavanje kada se jednom hirurški ugradi.

Dosad je 19 pacijenata dobilo ovaj uređaj u testnim operacijama, a u decembru je kompanija dobila CE oznaku što je ovoj francuskoj kompaniji omogućilo da proizvod prodaje i u Evropskoj uniji.

Prošli mjesec dobila je odobrenje za pokretanje studije izvodljivosti kako bi dobila odobrenje američke Uprave za hranu i lijekove (FDA).

U Carmatu se nadaju da će svoje umjetno srce početi prodavati u Njemačkoj do kraja juna. Do kraja godine, Piat želi da Carmat napravi 20 umjetnih organa koja će prodati bolnicama po cijeni od više od 160.000 eura. Iako je prikladan za većinu muškaraca trenutni dizajn je prevelik za veliki broj žena, piše CNN.

Ostavite komentar: