Farmaceuti o lijekovima koje ne bi trebalo da uzimate prije spavanja

16.08.2022. | 22:44

Neki lijekovi pomažu ljudima da bolje spavaju, ali, mnogi od njih mogu da imaju kontra efekat i prouzrokuju nesanicu.

Važno je napomenuti da bi trebalo uvijek da se posavjetujte sa svojim ljekarom prije bilo kakvih promjena u terapiji.

Najčešće korišćeni lijekovi koji mogu da ometaju san:

Antidepresivi

Neki antidepresivi mogu da ometaju san, upozoravaju stručnjaci. SSRI ili selektivni inhibitori preuzimanja serotonina, su specifična vrsta antidepresiva koji povećava nsivo serotonina u vašem mozgu.

„Serotonin pomaže poboljšanje vašeg raspoloženje i osjećaj dobrobiti”, kaže farmaceut Megan N. Friland.

Ona dalje kaže da SSRI, kao što je prozak, je antidepresiv koji se relativno često prepisuje. Ali, iako su prilično efikasni protiv depresije, takođe mogu i da otežaju spavanje.

„Ako se vaš ljekar složi, razmislite o uzimanju SSRI antidepresiva ujutru ili o prelasku na antidepresiv koji malo olakšava san“, dodaje dr Frilend.

Beta blokatori

Beta blokatori se obično prepisuju za liječenje visokog krvnog pritiska.

„Beta-blokatori već su dugo povezani s poremećajima spavanja, uključujući buđenja noću i noćne more“, kaže farmaceut Armon B. Nil.

On dodaje da se smatra da to čine inhibiranjem noćnog izlučivanja melatonina, hormona uključenog u regulisanje sna i cirkadijalnog sata tijela. Nizak nivo melatonina ponekad je uočen kod hronične nesanice.

„Za starije osobe, blokatori benzotiazepinskih kalcijumovih kanala, drugi oblik lijekova za krvni pritisak, često su sigurniji i efikasniji od beta-blokatora. Noćna doza melatonina takođe može da pomogne“, piše Eat This, Not, That.

Nikotinski flasteri

Budite oprezni kada koristite nikotinske flastere. Mogli biste da imate nemirnu noć.

“Nikotinske terapije osmišljene su kako bi vam pomogle da prestanete da pušite pružajući vam malu količinu nikotina“, kaže dr Friland.

Ona smatra da nikotinski flaster može da prouzrokuje nesanicu ako ga ostavite na tijelu tokomm noći, prenosi “N1”.

Lijekovi protiv prehlade

„Lijekovi protiv prehlade bez recepta često sadrže lijek zvan pseudoefedrin“, kaže dr Friland.

Ona dodaje da je poznato da pseudoefedrin prouzrokuje nesanicu, čak i kada se koristi u obliku spreja za nos.

Neki lijekovi protiv alergije koji se nazivaju antihistaminici podstiču san, pa im se može dodati pseudoefedrin kako bi se spriječila pospanost.

Inhibitori kolinesteraze

Inhibitori kolinesteraze obično se prepisuju za liječenje gubitka pamćenja i drugih simptoma povezanih sa demencijom. Mogu da uspore gubitak pamćenja i pomažu u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Ali blokiranje razgradnje acetilkolina, koji se nalazi svuda u tijelu, a ne samo u mozgu, može da ometi sve vrste tjelesnih procesa, uključujući one povezane sa spavanjem.

Oznake: Lijekovi