Fajzer objavio izvještaj o trećoj dozi vakcine: Jako uspješno štiti i od delte i od bete

Kompanije Fajzeri BioNTech podnijele su u ponedjeljak inicijalni izvještaj Američkoj agenciji za hranu i lijekove (FDA) u kojem stoji da je treća doza vakcina učinkovita i u zaštiti protiv novih varijanti korona virusa.

Treća doza izazvala je značajno snažniji odgovor antitijela protiv originalne varijante korona virusa, kao i protiv delta (indijske) i beta (južnoafričke) varijante, u poređenju s odgovorom nakon dvije doze. Prema prvim istraživanjima, treća je doza jednako učinkovita protiv originalne varijante kao i protiv mutacija, prenosi N1.
“S obzirom na visok nivo imunološkog odgovora koji smo primijetili treća doza primijenjena šest do 12 mjeseci nakon primarnog vakcine može pomoći zadržati visok nivo zaštite protiv covida-19”, stoji u izvještaju kompanije.
Ovi podaci ukazuju na to da možemo sačuvati visoki nivo zaštite protiv virusa i njegovih varijanti trećom dozom vakcina. Ono bi moglo smanjiti prenos bolesti među ljudima koji su se vakcinisali, ali i bolje kontrolisati širenje virusa uopšteno, rekao je dr. Ugur Sahin, suosnivač BioNTecha.

Ostavite komentar: