Evo kako se pripremiti: Putovanje sa djecom avionom veliki izazov

Kako je sezona ljetnjih odmora na samom početku, mnogi roditelji koji prvi put putuju avionom sa djecom imaju mnoge nedoumice.

Ono što je roditeljima koji imaju bebu jako važno, jeste kada tačno mogu sa svojom bebom da putuju.

Ograničenje ne postoji, beba može odmah po rođenju da leti, jedino što je važno u ovom slučaju jeste da mora imati pasoš. Ovo pravilo se promijenilo prije skoro dvije godine, a prije toga beba je mogla da putuje samo sa izvodom iz matične knjige rođenih. Tako da sada, prije nego što izaberete datum svog putovanja, obratite pažnju na količinu vremena koju je neophodno izdvojiti za samu proceduru vađenja pasoša.

Beba u avionu može biti u krilu roditelja sve vrijeme, dok neke kompanije dozvoljavaju da beba putuje u “jajetu”, ali da sjedi u prvom redu ekonomske ili biznis klase.

Ono što mnoge roditelje zanima jeste i transport kolica koji je svakako moguć. Ona se čekiraju kao i svaki prtljag i odlaze u sortirnicu, ali možete prevesti dijete njima sve do ulaska u avion i ostaviti ih ispred vrata aviona. Posebna sklopiva kolica mogu se unijeti u kabinu i zavode se kao ručni prtljag.

To su ona kolica koja, kada se sklope, budu dimenzija propisanih za ručni prtljag i takva kolica posada prima u avion.

Šta ponijeti za let za bebom?

Kao i za svaki izlazak iz kuće – dobro snadbjevena torba sa pelenama je prvo što pakujete. Uz to idu i ostale stvari za higijenu ili dohrana, ukoliko je koristite. Na šalteru za čekiranje obavezno morate prijaviti svu hranu za bebe, kao i lijekove koje ste ponijeli.

Vodite računa o higijeni – ponesite sredstvo za suvo pranje ruku i rezervne cucle. Takođe, imajte na umu i higijenu prostora koje ostavljate za sobom – kese sa zip zatvaračem su vam prije svega  neophodne za sve ono što treba da bacite kasnije. To bi bile prljave pelene, maramice, pakovanja hrane i ostalo. Ono na šta još morate misliti je rezervna odjeća – u ručni prtljag spakujte rezervni donji i gornji dio.

Nemojte zaboraviti i na razonodu – ponesite nekoliko manjih igračaka ili nešto za zabavu.

Kada dijete može da putuje samo?

Dijete može da putuje samo sa 12 punih godina. Sve što je od dokumenata potrebno jeste saglasnost oba roditelja ovjerena kod notara. Naravno, i pasoš.

Poseban slučaj jeste kada želite da vaše dijete tokom i nakon ljeta bude sve vrijeme zbrinuto i bezbjedno. Djeca od pet do 18 godina putuju u pratnji stjuardese. Za nepraćeno dijete ili UMNR (unaccompanied minor) važe sljedeća pravila: dijete se najprije čekira sa roditeljem, a zatim dolazi stjuardesa koja ga prati do aviona.

Na roditelju je da ostane na aerodromu sve vrijeme dok avion ne poleti, a na samom čekiranju se popunjava obrazac koje dijete nosi sa sobom i predaje se kabinskom osoblju. Ova usluga se plaća pri samoj kupovini karte ili prilikom čekiranja.

Djeca koja putuju sa roditeljima uvijek i sede pored njih, nije bitno da li je u pitanju prolaz, sredina ili mjesto do prozora.

Kupovina karata

Dijete do dvije godine ne mora da koristi zasebno sjedište pa se tako za njih ne plaća avionska karta. Kada je u pitanju dijete staro dvije godine mora da koristi posebno sjedište, ali djeca starosti do 12 godina imaju popust na avionske karte. Naravno, ovo zavisi od destinacije i putničke klase, prenosi Ona.rs.

Ostavite komentar: