Dupla korist: Rusi testiraju i treću vakcinu – protiv korone i gripa

Rusija ima i treću vakcinu protiv virusa korona, ovaj put radi se o zajedničkoj vakcini protiv korone i gripa, čije testiranje je počelo na životinjama.

U pres-službi agencije za fitosanitarni nadzor Rospotrebnadzor potvrdili su da državni naučni centar Vektor već testira ovu vakcinu na laboratorijskim životinjama.

Ranije je direktor centra Vektor Rinat Maksjutov saopštio da Centar radi na vakcini koja štiti i od korone i od gripa, navodi Sputnjik. Naučnici sa Liverpulskog univerziteta otkrili su ranije da se kod ljudi koji imaju grip, a zatim se zaraze i virusom korona, za nekoliko puta povećava rizik od smrtnih ishoda.

“U centru trenutno radimo na pravljenju jedinstvene vakcine protiv virusa korona i sezonskog gripa”, istakao je Maksjutov na sjednici diskusionog kluba Valdaj.

On je naveo da je Valadaj otkrio više od 80 mutacija virusa korona. Međutim, one ne utiču na efikasnost već napravljene vakcine protiv korone Epivakorona, koja se već testira na ljudima. Uskoro se očekuje i redovna upotreba Sputnjika pet, prve registrovane vakcine protiv virusa korona koja se testira na destinama hiljada dobrovoljnih primalaca.Ostavite komentar: