Dostupna vakcina protiv majmunskih boginja za gej i biseksualne muškarce

Agencija za zdravstvenu bezbjednost Ujedinjenog Kraljevstva objavila je nove smjernice o ponudi vakcine “Imvanex” muškarcima za koje se smatra da su pod većim rizikom od izlaganja virusu majmunskih boginja.

Britanski zdravstveni zvaničnici planiraju da ponude vakcine homoseksualcima i biseksualnim muškarcima koji su pod najvećim rizikom da se zaraze majmunskim boginjama, u pokušaju da suzbiju najveću epidemiju ove bolesti izvan Afrike, saopštila je danas agencija za zdravstvenu bezbjednost.

U saopštenju se navodi da bi ljekari mogli da razmotre vakcinaciju za osobe koje “imaju više partnera, učestvuju u grupnom seksu ili se nalaze u prostorijama gdje se odvijaju seksualni odnosi”.

Strategiju je odobrio Zajednički komitet za vakcinaciju i imunizaciju (JCVI), koji je konsultovan o kriterijumima podobnosti za vakcinu.

“Proširenjem ponude vakcina na one sa većim rizikom, nadamo se da ćemo prekinuti lance prenosa i pomoći u obuzdavanju epidemije”, navodi se u saopštenju na zvaničnom sajtu.

Vakcine su do sada bile dostupne samo za zdravstvene radnike koji se brinu o pacijentima zaraženim majmunskim boginjama ili za čistače koji dezinfikuju područja kontaminirana virusom.

Vakcina je prvobitno razvijena za male boginje, srodnu bolest, ali se smatra da je oko 85 odsto efikasna protiv majmunskih boginja.

U Velikoj Britaniji je više od 99 odsto slučajeva majmunskih boginja registrovano meju muškarcima, a veći procenat od ukupnog je kod homoseksualaca, biseksualaca ili muškaraca koji imaju seks sa muškarcima.

Trenutno ima otkrivenih 793 slučaja majmunskih boginja u Velikoj Britaniji, od više od 2.100 slučajeva u 42 zemlje širom svijeta. Nije zabilježen nijedan smrtni slučaj izvan Afrike.

 

 

 

Ostavite komentar: