Dosadni insekti: Evo kojih osam biljaka štiti od komaraca

Posljednji dani maja, kao i cijelo ljeto, koje je pred nama, donose uglavnom lijepo vrijeme, ali sa njim stižu i razni insekti. Posebno se izdvajaju komarci, koji umiju da budu prilično dosadni i uporni.

Neke hemikalije koje se koriste za rastjerivanje komaraca nisu pogodne ni za ljudsko zdravlje, međutim, na sreću, u prirodi postoji rješenje.

I komarci, i mravi, i muve i drugi insekti počeće da vas zaobilaze ako upotrijebite biljke koje imaju jak miris, odnosno hemijsko jedinjenje koje samo oni mogu da osjete.

Botaničari izdvajaju osam biljaka koje su u isto vrijeme i dekorativne, a mogu da zaštite od najezde insekata.

Nana

Nana se često koristi u kulinarske svrhe, ali takođe može učiniti čuda kada je u pitanju borba protiv najezde mrava, ali i komaraca u vaš dom.

Pospite mentu gdje god da pronađete mrave i gledajte ih kako odlaze. Snažan miris koji ova biljka ima rastjeruje insekte, a komarci bježe od nje. Esencijalno ulje nane takođe je djelotvorno.

Lavanda

Lavanda sadrži jedinjenje zvano linalol, koje je dobro poznato sredstvo protiv komaraca, buva, voćnih muva, moljaca i bubašvaba.

Ako je zasadite na terasi, zamirisaće cijeli komšiluk. U borbi potiv insekata možete da je koristite i tako što ćete šaku lišća lavande staviti u bočicu sa raspršivačem napunjenu vodom i poprskati rastvorom namještaj i prostorije u kući.

Macina trava

Mačke vole macinu travu, ali komarcima ona nije omiljena. Ova biljka izbacuje tečnost koja ima visoko efikasnu moć odbijanja komaraca.

Posadite macinu travu na balkonu ili u kući i uživajte u prostoru bez dosadnog zujanja komaraca.

Žalfija

Žalfija ima prirodno jedinjenje zvano kariofilen koje odbija komarce i bube. Pored toga što lijepo miriše i korisna je i kao čaj, možete je koristiti i za rastjerivanje insekata.

Ukoliko zapalite nekoliko grančica ove biljke, vidjećete da će insekti nestati iz vaše okoline, prenosi Telegraf.

Ruzmarin

Cvijet ruzmarina ima moć da odbije komarce. Dodajte jednu šolju suvog ruzmarina u litar vode, prokuvajte, pustite da se ohladi i stavite smjesu u bočicu sa raspršivačem. Možete ga primijeniti i direktno na kožu, kao dobru zaštitu od komaraca.

Istom tečnošću možete da zaštitite i kućne ljubimce od ovih insekata.

Ostavite komentar: