Dobrovoljci koji su testirali Fajzerovu i Moderninu vakcinu otkrili nuspojave

Dobrovoljci iz SAD-a koji su se prijavili na testiranje vakcina protiv korona virusa kompanija Fajzer i Moderna, otkrili su da li su imali određene nuspojave.

Iako su tek prije nekoliko dana obje kompanije objavile efikasnost svojih vakcina, testiranje odnosno prva i druga faza provjere vakcine počele su prije nekoliko mjeseci.

Jedna od kandidatkinja koja se dobrovoljno prijavila za testiranje bila je i Dženifer Aler, a u izjavi za medije govorila je o načinu vakcinisanja i eventualnim nuspojavama koje su uslijedile nakon toga.

“Primila sam dvije doze vakcina u razmaku od četiri sedmice. Oba puta, dan nakon primanja vakcine imala sam bolove u toj ruci ali osim bolova nisam imala nikakve druge neželjene efekte”, rekla je Aler.

Aler je bila među prvim dobrovoljcima koji su testirali vakcinu kompanije Moderna.

Daniel Horovic učestvovao je u Fajzerovom ispitivanju vakcine protiv korona virusa, a za razliku od Aler koja je eksperimentalnu vakcinu primila 16. marta, Horovic je u testiranju učestvovao u septembru.

S obzirom na to da Fajzerovo testiranje funkcionira na tzv. duplo slijepom modelu, doktori kao i pacijenti. ne znaju ko će primiti pravu vakcinu, a ko plasibo.

Nakon što je primio vakcinu, Horovic ističe kako je jedina nuspojava bila zapravo bol u mišićima.

“Osjećao sam bol u mišićima međutim nakon nekoliko dana bol je nestala”, izjavio je Horovic.

Iz američkog ministarstva zdravstva, izjavili su kako su zadovoljni reakcijom dobrovoljaca na vakcine obje kompanije te su najavili kako će sada uslijediti završne provjere prije nego što vakcina bude dostupna za širu upotrebu.

Inače, uobičajene nuspojave vakcina uključuju bol, oticanje ili crvenilo na mjestu uboda, blagu groznicu, umor, glavobolju i bolove u mišićima i zglobovima međutim svi simptomi povuku se nakon nekoliko dana, prenosi Klix.Ostavite komentar: