Dobra vijest: Razmak između dvije doze “sputnjika ve” može biti i do 90 dana

Najnovija istraživanja Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju “Gamaleja” potvrđuju da druga doza vakcine “sputnjik ve” može da bude data i do 90 dana poslije prijema prve, saopšteno je iz kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenada Popovića.

Dokazano je da povećanje intervala između prve i druge doze ne utiče na snagu imunog odgovora na virus korona, a u nekim slučajevima čak pojačava snagu i produžava trajanje tog odgovora, navodi se u saopštenju sa sastanka Popovića i zamjenika ministra zdravlja Rusije Sergeja Glagoljeva.

“Ovo je dobra vijest za cijeli svijet jer će to ubrzati proizvodnju i distribuciju vakcina, a samim tim i imunizaciju stanovništva”, rekao je Popović, koji je i predsjednik Međuvladinog komiteta za saradnju Srbije i Rusije.

U saopštenju se ističe da je riječ o velikom i važnom saznanju u odnosu na dosadašnju praksu, prema kojoj je druga doza ove vakcine davana poslije 21 dana.

Na sastanku je razgovarano i o uspostavljanju proizvodnje vakcine “sputnjik ve” u Srbiji, a prve doze te vakcine na Institutu za virusologiju, vakcine i serume “Torlak” u Beogradu trebale bi da budu proizvedene do kraja maja.

Ostavite komentar: