Do nekih novih saznanja! Čak 90 zdravih volontera namjerno će dobiti koronu

Prva studija koja podrazumijeva dobrovoljno inficiranje korona virusom započeće u Velikoj Britaniji za mjesec dana, nakon odobrenja britanskog etičkog tijela za klinička ispitivanja, najavio je Odjel za poslovnu, energetsku i industrijsku strategiju (Beis).

Uključiće do 90 pažljivo odabranih, zdravih odraslih dobrovoljaca u dobi između 18 i 30 godina koji će biti izloženi COVID-19 u sigurnom i kontrolisanom okruženju.

Početno ispitivanje ima za cilj ustanoviti najmanju količinu virusa potrebnu za izazivanje infekcije, ispitivanje imunološkog odgovora tijela i istraživanje načina na koji se virus prenosi s osobe na osobu.

Medicinari i nučnici budno će pratiti volontere 24 sata dnevno nakon izlaganja virusu. Tim dodaje da će korišteni virus biti varijanta koja je prošle godine kolala Velikom Britanijom, a ne ona koja se nedavno pojavila.

Nadamo se da će ispitivanje pružiti ljekarima veće razumijevanje COVID-19, poput imunološkog odgovora potrebnog za zaštitu od bolesti, i pomoći u podržavanju pandemijskog odgovora pomažući razvoj vakcine i liječenja. Oni koji su zainteresovani za učestvovanje zamoljeni su da izraze svoj interes putem web stranice UK Covid Challenge.

Studija je podržana investicijom Vlade Ujedinjenog Kraljevstva u iznosu od 33,6 miliona funti, a nakon početnog ispitivanja nastavit će se izlaganje učesnika koji su primili vakcinu protiv korona virusa.

Navedena ispitivanja nisu nova. Pristup je prethodno igrao ulogu u razvoju liječenja drugih bolesti od kolere do gripe, piše Guardian.

Ostavite komentar: