Deltakron rezultat kontaminacije uzoraka u laboratoriji

Naučnik Leondios Kostrikis sa Kipra, koji je prijavio postojanje novog soja virusa korona sa kombinacijom delta i omikron varijante, insistirao je danas da su njegova istraživanja precizna nakon što su drugi stručnjaci odbacili te rezultate jer smatraju da je došlo do kontaminacije u laboratoriji, piše “Indipendent”.

Kostrikis, koji je profesor bioloških nauka na Univerzitetu na Kipru, izjavio je da je sa kolegama identifikovao 25 slučajeva takozvanog deltakron soja, zbog čega je hospitalizovano 11 ljudi, a njihovi rezultati poslati su u globalnu bazu podataka “Gizejd” /GISAID/.

Međutim, nekoliko stručnjaka odbacilo je Kostrikisove tvrdnje.

“Deltakron nije stvaran i najvjerovatnije je rezultat kontaminacije uzoraka omikrona i delte. Ne treba spajati imena zaraznih oboljenja”, navela je doktor Krutika Kupali iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Slično je reagovao i doktor Tom Pikok sa Kraljevskog koledža u Londonu.

Doktor Boguna Kabisen Titandži, koja je vodeći svjetski stručnjak, takođe smatra da je deltakron, najvjerovatnije, rezultat kontaminacije.

Kostrikis je naglasio da su u bolnice primljeni kovid pacijenti zaraženi deltakron sojem, zbog čega smatra da se može odbaciti mogućnost kontaminacije uzoraka.

 

 

Ostavite komentar: