Da li je bezbjedno jesti meso sa “opekotinama” od zamrzivača? Evo šta kažu stručnjaci

13.06.2023. | 09:05

Vjerovatno ste do sada već doživeli da ste otvorili zamrzivač sa namjerom da odmrznete neko parče mesa, samo da biste otkrili da nije bilo dobro upakovano ili je predugo provelo “na ledu”, zbog čega je zapravo “izgorjelo” od hladnoće.

Dobra vijest je da previše zaleđeno meso ne mora da poremeti vaše planove za obrok.

“Simply Recepies2 prenosi šta stručnjaci kažu o jedenju mesa sa “opekotinama” od zamrzivača, plus daju nekoliko savjeta kako da smanjite šanse da te “opekotine” uopšte nastanu.

Da li je bezbjedno za ishranu?

“Po mom mišljenju, bezbjedno ga je jesti ako je mesom pravilno rukovano prije zamrzavanja”, kaže kuvar Gil Bojd i dodaje:” Meso je trebalo da ‘sedi’ van temperaturno opasne zone ne više od dva sata prije nego što je stavljeno u zamrzivač”.

Ako znate da je sa mesom pravilno rukovano, onda “opekotine” od dubokog zamrzavanjaa neće biti problem, ali zato ukus može da bude drugačiji. Ako niste sigurni da li je sa mesom pravilno rukovano, najbolje je da ga bacite i tako izbjegnete svaki rizik.

Šta uzrokuje prezamrzavanje mesa?

Do “opekotina” u zamrzivaču dolazi kada u mesu nema dovoljno tečnosti.

“Prezamrzavanje mesa u zamrzivaču nastaje usljed sublimacije vode”, objašnjava Eli Ečeverija, stručnjak za kućnu ekonomiju i dodaje: “Čestice smrznute vode u hrani pretvaraju se u gas, preskačući tečnu fazu, i meso postaje dehidrirano. Kada se to dogodi, meso lako može da postane žilavo i suvo, što zauzvrat utiče na ukus. Zamrzivač mijenja teksturu i ukus mesa”.

Vreme koje je meso provelo u zamrzivaču takođe može da izazove “opekotine” u zamrzivaču.

“Obično je meso koje je ‘izgorjelo’ u zamrzivaču već duže vrijeme zamrznuto”, upozorava Bojd.

Koliko dugo se smatra predugo?

Odgovor bi vas mogao iznenaditi.

“Više od mjesec dana”, kaže Bojd.

On objašnjava da način na koji je meso upakovano takođe može da utiče na ukus. Ako meso nije dobro zatvoreno ili ako je umotano u plastiku, ono može da poprimi ukuse druge hrane smještene u zamrzivaču. Kako da spremite previše zamrznuto meso iz zamrzivača

“Ako ste namjeravali da koristite komad mesa koji je previše zamrznut, trebalo bi da odsečete sve one delove koji su ostali bez boje”, objašnjava kuvar Norman Hant.

On upozorava da ćete vjerovatno željeti da i samo jelo pripremite na poseban način, tako da se ne primjeti razlika u teksturi ili ukusu.

“Jela od pirjanog i dinstanog mesa su bolja jer je vrijeme kuvanja duže, što će pomoći da mesna vlakna omekšaju. Sastojci u jelima će dati arome koje mogu da prikriju bilo koji neprijatan ukus koji je bio u mesu nakon što je zamrznuto”, otkriva šef.

Kako da izbjegnete “opekotine” od zamrzivača

Prvo pravilo je pravilno spakujete meso u kesu sa zatvaračem ili vakuumskim zatvaranjem.

“Vakuumsko zaptivanje je najbolje jer izvlači kiseonik”, kaže Bojd i nastavlja:” Meso treba da ima što manje kontakta sa vazduhom, tako da je najbolje da se istisne što više vazduha iz kese i zatvori”.

Drugo pravilo je da označite paket.

“Važno je da označite i datirate spoljašnju stranu pakovanja, jer će vam to pomoći da prvo koristite najstarije meso u zamrzivaču”, kaže Bojd i dodaje:” Ako nije označeno, možda ćete biti zbunjeni o tome koja je vrsta mesa u pitanju i kako je sječeno”.

Oznake: Zamrzivač