Ciklon donosi ekstremne padavine: Evo šta da radite ako se usred oluje zateknete na otvorenom putu

Ciklon koji je odnio najmanje 100 života u Njemačkoj stiže narednih dana u region i donosi nam veoma nestabilno vrijeme, ponegdje sa jačim olujama i obilnim padavinama, upozorava meteorolog Đorđe Đurić.

Kako je objavio na svom Fejsbuk profilu, već danima iznad centralnih i sjeverozapadnih predjela Evrope i oblasti Alpa nalazi se veoma snažan i izražen visinski ciklon, koji do evropskog kopna dospio s Atlantika.
Ovaj ciklon donio je katastrofalne oluje i padavine zapadnim i jugozapadnim predjelima Njemačke, pri čemu su mnoga mjesta potopljena ili usljed bujica sravnjena, a poginulo je najmanje 100 osoba. Razmjere katastrofe su ogromne.
“Inače, ovaj ciklon već danima donosi veoma obilne padavine i grmljavinske oluje Švajcarskoj, Njemačkoj i Francuskoj i oblasti Alpa, a temperature su prave jesenje i iznose oko 15 stepeni Celzijusa”, naglašava Đurić.

Ciklon će narednih dana ekstremne padavine naročito donijeti na zapadnom dijelu Balkana. U dijelovima Bosne i Hercegovine se očekuje lokalno da padne i više od 120 mililitara kiše po kvadratnom metru, tako da će postojati velika opasnost od bujičnih poplava, upozorava meteorolog.
“Dakle, mnogi poljoprivrednici će se tokom vikenda, nakon suše, susresti s nevoljama oko grada i grmljavinskih oluja. Narednih dana potrebna je i velika opasnost na otvorenom, zbog opasnosti od grmljavinskih oluja. Ogroman oprez biće neophodan i u saobraćaju, a u slučaju jače grmljavinske oluje neophodno je na otvorenom putu zaustaviti vozilo i bezbjedno se pomjeriti sa strane, jer veliku opasnost tada na putevima mogu predstavljati polomljena drveća ili saobraćajni znaci, ali i veoma smanjena vidljivost usljed obilnih padavina”, savjetuje Đurić.

Ostavite komentar: