Čak i mjesecima kasnije: Tri čudna signala mogu pokazati da ste preležali korona virus

Čuveni medicinski časopis Lanset objavio je zbirne rezultate studija o posljedicama korona virusa, a tekst navodi i simptome koje izliječeni od korona virusa osjećaju nedjeljama, pa i mjesecima po izlječenju.

Lanset navodi ukupno devet simptoma kod ispitanika koji su imali srednje tešku i tešku kliničku sliku, te su mnogi od njih i hospitalizovani. Kako se u studiji navodi, tri četvrtine njih imalo je najmanje jedan od sljedećih navedenih simptoma čak i šest mjeseci nakon akutne faze bolesti.

Čak 26 odsto ispitanika imalo je probleme sa spavanjem, nesanicu ili poteškoće da zaspi, što je ozbiljan problem jer je dobar i redovan san jedan od ključnih načina da se tijelo oporavi, a ovi dugoročni simptomi ometaju i usporavaju oporavak.

Nadalje, depresiju i anksioznost prijavilo je 23 odsto ispitanika.

“Ovo su česte posljedice hroničnih bolesti, jer osoba ima utisak da ju je tijelo izdalo, da ne može da predvidi šta će se dalje dogoditi, niti da prepozna sopstveni organizam. To izaziva anksioznost, lošu koncentraciju, probleme sa spavanjem, noćne more i brige. Bolest nas često izoluje i od našeg sistema podrške, pa se sa ovim osjećanjima nosimo sami. Anksioznost u težim oblicima može da vodi i u napade panike”, kaže Tesa Miler, autorka knjige Ono što te ne ubije.

Devet odsto ispitanika prijavilo je bolove u zglobovima, što je česta pojava kod upalnih procesa u tijelu, piše Blic

“Upale napadaju tkivo zglobova, izazivaju oticanje, skupljanje tečnosti, oštećenje mišića i druge probleme”, objasnio je ortopedski hirurg dr Kristofer Travers. Studija je obuhvatila i do sada poznate simptome poput slabosti mišića, brzog zamaranja, plitkog daha, gubitka čula mirisa i ukusa, kao i opadanje kose.

Međutim, tri gore navedena simptoma su se izdvojila u tekstu kao posebno interesantni jer ih do sada nije prijavljivalo mnogo ljudi.

Ostavite komentar: