Čak i ako ste početnik: Evo kako da vam biljke u domu prežive zimu

Sobne biljke s dolaskom zime obično počinju da pokazuju svoje “boljke”. Što i ne začuđuje s obzirom na to da zimu takve biljke provedu na, za njih, previsokim temperaturama i s premalo vazduha i svjetla.

Zimi često grešimo misleći da biljkama ne treba voda pa često uvenu zbog premalo zalivanja ili počnu da trunu zbog prevelike količine vode, piše Living.hr.

Ovo su ključni savjeti da vam biljke prežive zimu.

Pametno birajte prihranu

Pri izboru potrebno je voditi računa da je koncentracija kiseonika manja i udio mikroelemenata te fosfora i kalijuma veći. Na taj se način biljku fiziološki priprema za zimu. U zavisnosti od vrste biljaka koje uzgajamo preporučljivo je za prihranu koristiti organska folijarna đubriva na bazi organske tvari, ekstrakta algi i aminokiselina.

Osigurajte dovoljno svjetla

Postoji i mali trik kojim se može provjeriti je li biljci pretamno. Dovoljno je postaviti ruku tridesetak centimetara iznad biljke pa, ako ne primjetite sjenu, biljci je pretamno. U tom slučaju, obavezno je premjestite na svjetlije mjesto, ali pazite da nije izloženo promaji. Upravo je promaja najveći neprijatelj sobnom bilju u hladnom razdoblju.

Povećajte vlažnost vazduha

U grijanim prostorima u većini slučajeva vazduh je suv, dakle vlažnost ispod 50 posto, što nepovoljno djeluje na biljke. Najlakša metoda je prskanje biljka po lišću. To im omogućuje da vrate vlažnost tkiva i održe vitalnost tokom godine.

Dozirajte vodu

Valja voditi brigu i o zalivanju, a od izuzetne je važnosti da zalivanje doziramo. Moramo uzeti u obzir da su biljke izložene manjoj količini sunca, a kako su biljke u laganoj fazi mirovanja, proces fotosinteze je manje intenzivan stoga je potrebno smanjiti količinu vode u odnosu na zalivanje tokom ljeta.

Prilagođavanje novim uslovima

Promjena temperature i godišnjeg doba jače utiče na pojedine biljke. Recimo, neke biljke znaju da reaguju odbacivanjem lišća ili lišće jednostavno žute. U takvim slučajevima potrebno je eliminisati pojavu štetnika i biljki prepustiti da odradi proces prilagođavanja.

Zaštitite ih

U hladnijim danima sobne biljke nije dobro držati na golom betonu ili na keramičkim pločicama. Da se ne bi prehladile, dobro je ispod saksije staviti komadić kartona ili frotirnu krpicu. Većinu biljaka nije dobro presađivati u zimsko doba, piše Zadovoljna.rs.

Ostavite komentar: