“Božićna zvijezda”: Trikovi za njegu najzahtjevnije i najljepše biljke

Zimski period ne može se zamisliti bez božićne zvijezde, ukrasne biljke koja krasi domove, ali koja istovremeno bude kratkog daha u punom cvatu nakon čega naglo počnu da joj otpadaju cvjetovi i listovi. Ipak, ne mora biti tako ukoliko znate nekoliko trikova za njegu ove biljke.

Božićnoj zvijezdi je potrebna temperatura u rasponu od 18 do 21 stepen za pravilan razvoj. Temperatura nikada ne smije pasti ispod 12 stepeni, jer će izgubiti lišće. Zbog toga bi trebalo izbjegavati kupovinu na pijacama, gdje je temperatura, naročito zimi, znatno niža. Takođe obratite pažnju na zaštitu cvijeta tokom transporta, čak i kratkotrajno hlađenje može mu naštetiti.

Listovi su vrlo delikatni, pa pripazite da ih ne oštetite. Kad je poinsetija kod kuće, najbolje je da je postavite na svijetlo mjesto sa dobrom sunčevom svjetlošću i vlagom. Zapamtite temperaturu, ne smije biti veća od 21 do 22 stepena, u suprotnom će lišće postati žuto i opadati.

Božićna zvijezda voli vlažno tlo, tako da ne možemo dozvoliti da se ona previše osuši. Najbolje je sipati vodu u postolje, biljka će “uzeti” onoliko vode koliko joj treba.

Ako želimo da čuvamo grozdaste biljke za sljedeću zimu, poslije cvjetanja izdanke isijecite na nekoliko centimetara. Nakon nekog vremena pojaviće se novi zeleni listovi. Tokom intenzivnog rasta redovno ih zalivamo. U ljeto je najbolje da se božićna zvijezda postavi u blago zasjenjeni ugao balkona ili bašte i da se nastavi sa zalivanjem kako bi se obezbijedilo vlažno tlo. Za to vrijeme lišće će stalno biti zeleno.

Kada temperatura u jesen padne napolju, biljku unosimo u kuću. Potrebno je manje od 10 sati dnevne svjetlosti da božićna zvijezda ponovo pocrveni. Morate paziti, jer i vještačka svjetlost u sobi ili ulična svjetiljka može poremetiti ovaj ciklus. Ako smo strpljivi i uporni, zvijezda će biti crvena i dugo će krasiti naš dom.

Ostavite komentar: