Bolest kretanja: Prirodan način za rješavanje mučnine od puta

Mnogi ljudi pate od mučnine tokom putovanja, a kako bi je izbjegli, većina pije lijekove koji zapravo uspavljuju. Ovo stanje manifestuje se mučninom, vrtoglavicom, glavoboljom, slabošću, povraćanjem, a stručnjaci ga nazivaju kinetoza, odnosno “bolest kretanja”.

Iako se ovo najčešće dešava djeci, i odrasli imaju ovaj problem. Obično se definiše kao “sindrom loše adaptacije na pokret”, morska bolest, automobilska ili avionska.

Doktorka Bojana Mandić je u emisiji “Magazin na Prvom” Radio Beograda 1, otkrila kako nastaje ovo stanje, koji su simptomi, ali i zašto ne treba uzimati lijekove, već posegnuti za prirodnim rješenjima.

“Riječ je o konfliktnim porukama koje stižu do našeg mozga, odnosno do centra za ravnotežu, koje se nalaze u našem uhu i onoga što uočavamo vidom. To se može objasniti jednostavnim primjerom, kao kada se vozimo u automobilu ili autobusu i sjedimo, i naš centar za ravnotežu uočava da mirujemo, ali, ako pogledamo kroz prozor naše čulo vida dobija informaciju da se krećemo. Tako dolazi do protivriječnih uvida naših čula, što može da izazove mučninu i ostale pomenute tegobe”, rekla je doktorka i dodala:

“Najčešće ovaj problem imaju djeca između četiri i deset godina, mada sigurno je da i odrasle osobe, barem u nekom periodu svog života, često dožive ovakve neprijatnosti pri putovanju”.

Iako su simptomi kinetoze obično blagi, mogu se javiti i u vidu glavobolje, zujanja u ušima, oblivanja hladnim znojem i malaksalosti, a može doći i do ozbiljnijih tegoba, kao što su povraćanje, pad krvnog pritiska, pa čak i kolaps, odnosno može doći do toga da osoba izgubi svijest, što je ipak rijeđa pojava.

Kako riješiti problem?

“Naravno, postoje lijekovi, koji se najčešće uzimaju pola sata pre polaska na put. Oni jesu efikasni, ali su ograničenog dejstva, koje traje oko četiri sata. Ovi lijekovi imaju negativne efekte, izazivaju pospanost i zabranjeni su svima koji upravljaju vozilom. Postoje i neka prirodna rešenja koja mogu da pomognu”, objasnila je doktorka i dodala:

“Đumbir i nana su ljekovite biljke koji mogu da ublaže ove tegobe na putovanju. Bilo šta što sadrži pepermint ublažava probleme sa mučninom”, napominje dr Mandić.

Treba napomenuti i da oni koji pate od mučnina, ne treba da sjede pored prozora. Osim toga, važno je uzimati dosta tečnosti, jer svaki osjećaj dehidratacije podstiče mučninu. Takođe, na put ne treba krenuti sa praznim želucem, već obavezno konzumirati lagani proteinski obrok i praviti češće pauze tokom putovanja.

Ono što je takođe od velike važnosti, napominje doktorka, jeste da se ne gleda u telefon ili tablet, što je duže moguće.

Ostavite komentar: