Bil Gejts iznio pet činjenica kako novi sojevi korone komplikuju pandemiju

Bil Gejts, najpoznatiji kao suosnivač tehnološkog giganta Majkrosoft, od početka pandemije korona virusa udaljio se od ove kompanije i sada je poznat po klimatskom aktivizmu, kao i radu na zaustavljanju širenja korona virusa.

U nedavnom postu na blogu, Gejtsu kolege neprestano postavljaju isto pitanje: “Kako će nove varijante korona virusa uticati na naše napore da okončamo pandemiju?”

Filantrop priznaje da i njega zabrinjava to pitanje.

“Svijet je dosta napredovao u borbi protiv korona virusa, ali nove varijante virusa mogu ugroziti napredak koji smo postigli tokom protekle godine“, rekao je on.

Takođe je naglasio sljedećih pet stvari o tome kako novi sojevi korona virusa komplikuju pandemiju.

  1. Bilo kakav grip može biti varijanta korona virusa

Grip, odnosno virus, brzo mutira i iz tog razloga se novi sojevi svakodnevno množe.

Dakle, same po sebi varijante virusa nisu neobične. To takođe znači da su za njihovo izliječenje potrebne i nove varijante vakcine, kako bi se išlo u korak sa novim sojevima.

Evo Gejtsovog objašnjenja o tome kako se virus širi tijelom.

“Korona virus, kao i svi virusi, ima samo jedan cilj da se replicira. Svaki put kada virus napadne vaše ćelije, prevari ćeliju da slijedi uputstva kodirana u njenoj RNK da bi napravila više kopija virusa”, rekao je on.

“Kada ćelija pravi novi virus, ona mora da kopira ta uputstva. Ali kopiranje tih uputstava je kao na čas slijepog kucanja u školi, teško je napisati istu stvar više puta bez ijedne greške. Šifra virusa koji uzrokuje koronu duga je oko 30.000 slova. To je prilika da se zabrlja, što korona virus često koristi. Većina grešaka dovodi do virusa koji je ili funkcionalno identičan ili ne može da se replicira. Ali s vremena na vrijeme dođe do promjene koja virusu olakšava zarazu ljudi ili izbjegavanje imunološkog sistema. Kada ta promjena počne da se širi među ljudima, pojavljuje se nova varijanta”, zaključio je on.

  1. To što su oblici mutacije slični može biti dobro

“Korona virus mutira duplo brže od gripa i mnogo je jednostavniji virus u odnosu na njega”, rekao je Gejts.

“Kada koronavirus mutira, to se obično dešava na istom mjestu u određenom proteinu ‘spajk’ koji viri sa površine virusa. Taj protein spajk je ključ širenja korona virusa. Njegov oblik je ono što omogućava virusu da zahvati ljudske ćelije”, objasnio je Gejts.

“Ako se protein samo malo promijeni, mogao bi se efikasnije povezati sa ćelijama (što čini virus prenosivijim) ili imunim sistemo, te će virusu postati teže da cilja. Ali ako bi se previše promijeni, virus više ne bi mogao da dobije unos koji je ključ njegovog životnog ciklusa. Kako se mutacije dešavaju samo na ovom ograničenom mjestu, iste mutacije se pojavljuju na različitim lokacijama širom svijeta, ali bez različitih varijacija”, rekao je milijarder.

“Neki stručnjaci misle da smo možda već vidjeli sve zabrinjavajuće mutacije za koje je ovaj virus sposoban. Ali koronavirus nas je već više puta iznenadio, a mogao bi i ponovo “, dodao je Bil.

  1. Virus se mijenja, ali put koji je pred nama je isti

“Čini se da vakcine koje se danas stvaraju mogu da spriječe od teške bolesti, čak i od novih varijanti, pa je sljedeće veliko pitanje da li vakcina mora da se ažurira tako da cilja nove varijante”, kazao je Gjets.

“U svakom slučaju, zaustavljanje prenosa je najbolji način za sprečavanje novih varijanti”, rekao je Gejts.

“Za sada je ključno da nastavitmo da slijedimo najbolje prakse. Ako budemo oprezni, fizički se distanciramo, nosimo maske i vakcinišemo se, pobijedićemo pandemiju mnogo ranije“, optimističan je Bil Gejts.

  1. Važno je da vakcine budu svima dostupne

“Ako vakcina ne bude dostupna na svakom dijelu planete, moraćemo da živimo sa mogućnošću da se pojavi mnogo gori soj virusa. Čak bismo mogli da vidimo kako se pojavljuje nova varijanta koja u potpunosti izbjegava postojeće vakcine“ rekao je Gejts.

Kroz inicijativu nazvanu Kovaks, Gejtsova fondacija sarađuje sa globalnim organizacijama poput Koalicije za epidemiološku pripravnost (CEPI) i Globalnim savezom vakcina (GAVI) za distribuciju vakcina zemljama sa niskim prihodima.

Fondacija Bil i Melinda Gejts bila je presudna za uspostavljanje GAVI-a i dala je prvu investiciju u iznosu od 70 miliona američkih dolara potrebnu za osnivanje organizacije 1999. godine.

Iz Kovaks programa nedavno su naveli kako će moći da isporuče 300 miliona doza vakcine do sredine 2021. godine, ali Gejts smatra da ovo nije dovoljno.

“Svijetu treba mnogo više, ako zaista želimo da eliminišemo prijetnju korona virusa. Nadam se da bogate svjetske zemlje nastavljaju da podržavaju rad Kovaksa, bez obzira na to što život počinje da se normalizuje u nekim dijelovima svijeta“, rekao je on.

  1. Sada smo pripremljeniji

“Nadam se da će sljedeći put razlika biti u tome što smo sada bolje pripremljeni da uočimo ove varijante“, kazao je Gejts.

“Svi alati i protokoli koje su medicinski zdravstveni stručnjaci, istraživači i naučnici sada postavili za praćenje varijacija korona virusa biće od neprocjenjive vrijednosti u budućnosti. Nema sumnje da varijante komplikuju naše napore da zaustavimo ovu pandemiju. Čak i kad je najgore iza nas, moraćemo da budemo na oprezu. Srećom, znamo šta treba da uradimo da ih spriječimo da se pojave”, dodao je Bil.

“Za sada je najbolje što možete učiniti da biste se zaštitili, da sljedite smjernice stručnjaka i vakcinšete se”, zaključio je on, prenosi Jahu.

Ostavite komentar: