Beba dolazi… Ako mislite da u menopauzi ne možete da zatrudnite, grdno se varate

Mislite da ukoliko ste u menopauzi ne možete da zatrudnite? Grdno se varate, istraživanja su pokazala drugačije…

Menopauza kod svake žene podrazumijeva dva različita ciklusa, a to su perimenopauza i postmenopauza, piše Lovesensa.

Perimenopauza predstavlja period tranzicije, odnosno ciklus prije menopauze kada organizam doživljava promjene i počinje da se priprema za menopauzu. Postmenopauza nastaje kada žena nema menstrualni ciklus duže od 12 mjeseci.

Istraživanja pokazuju da žena može da zatrudni u menopauzi sve dok ne uđe u postmenoapuzu.

Trudnoća u perimenopauzi

Sa godinama starosti broj jajnih ćelija kod žene počinje da se smanjuje. Kod starijih žena postoji rizik da jajne ćelije imaju abnormalne hromozome, pa samim tim šansa za trudnoću je manja u odnosu na žene mlađeg životnog doba. Ipak, uprkos valunzima i izostanku ciklusa, u perimoenopauzi može doći do ovulacije. Ukoliko se tokom ovulacije održiva jajna ćelija oplodi, dolazi do začeća.

Mnoge žene zbog određenih životnih faktora nisu u mlađem dobu mogle da se ostvare kao majke, pa smatraju da je period perimenopauze savršen da ostvare tu životnu želju. Karijera, nedostatak finansija ili manjak samopouzdanja u mladosti najčešće su prepreke za trudnoću.

Žene u periomenopazi su zrelije i mnoge tada shvate da su napokon spremne da postanu majke. Iako je začeće rijeđe i otežanije u periodu perimeopauze, ukoliko je žena zdrava i redovno prati ovulacije, postoji šansa za začećem.

Mnogi stručnjaci upozoravaju da je trudnoća u srednjim godinama rizična, ali uz stalnu konsultaiju stručnjaka, želju i volju, moguće je da sve prođe u redu.

Menopauza najčešće nastaje u periodu između 40 i 55 godine i najčešći probleme pri začeću u ovom periodu zadaje hormonski disbalans.

Zato je važno obratiti pažnju na ishranu, tjelesnu težinu i druge faktotre koje dodatno mogu da poremete balans hormona u menopauzi. U postmenopauzi koja se javlja kada ciklus izostane duže od godinu dana prirodno začeće je nemoguće, piše yumama.com.

Ostavite komentar: