Bašta će vam biti puna cvijeća i sočnih plodova: Evo šta se sadi i sije u aprilu

03.04.2024. | 18:58

Sa lijepim proljećnim danima u kojima od nedavno uživamo, polako na red dolaze i baštanski radovi.

Proljeće je uvijek rezervisano za radove na uređenju bašte, sadnju i orezivanje voća, povrća i cvijeća… Evo šta sve možete da radite u bašti tokom mjeseca aprila!

Povrtnjak

U prvoj polovini aprila trebalo bi da se završi sjetva graška, mrkva, luka, salate i praziluka. Takođe, u ovom mjesecu možete da rasadite karfiol, kelerabu, blitvu i kupus. Ako ste zasadili crni i bijeli luk, sada je vrijeme za njihovo okopavanje. U drugoj polovini aprila sadi se kukuruz šećerac, krompir, celer, pasulj, cvekla, a u ovom periodu možete posaditi i paradajz i papriku.

Krajem aprila, mogu se posijati lubenice, dinje, krastavci i boranija. Ipak, budite oprezni zbog mogućih kasnih mrazeva i, ukoliko je potrebno, izniklo povrće štititi od hladnoće pokrivanjem folijom, novinskom hartijom, lišćem ili slamom. Ukoliko ne želite da rizikujete, sačekajte maj, koji je idealan za sadnju ovoga povrća.

Voćnjak i vinograd

Kada se završe svi proljećni radovi, kreće se sa površinskom obradom zemljišta u voćnjacima i đubrenjem, ako za tim ima potrebe. Nakon toga na red dolazi proljećno prskanje radi zaštite voćaka od poznih mrazeva i štetočina. U ovom periodu mogu da se orezuju maline i kupine. Obavlja se prekalemljivanje, a takođe je obavezno i đubrenje azotnim đubrivima. U brdsko-planinskim krajevima poželjna je zimska rezidba i sadnja voćaka, a prema potrebi i zaštita cvijeta od kasnih proljećnih mrazeva.

U aprilu se podižu novi vinogradi, postavljaju se koci i u mladim vinogradima. Čokote treba vezati, a isto tako krakove i lukove za naslon. Nastavlja se duboka obrada u redu i između redova. Prva plitka obrada između redaka i prvo prašenje takođe možete obaviti u ovom mjesecu.

Ratarstvo

April je idealan mjesec za setvu soje, suncokreta, crvene djeteline, lucerke i kukuruza. Sjetva zavisi od toga da li živite u ravničarskim ili brdsko-planinskim predjelima. Ipak, ono što je sigurno jeste da je drugi dio aprila pravo vrijeme za setvu ovih biljaka. Prije setve trebalo bi pravilno da obradite zemljište, kao i da ga nađubrite, a kasnije (obično neposredno nakon setve, prije nicanja) i da ga zaštitite od korova odgovarajućim herbicidima – najbolje prema savjetu stručnjaka.

Cvijeće

U aprilu se počinje sa obnovom vrta, ako želite da imate lijepo cvijeće. Ukoliko ste u jesen prekopali zemljište, sad će vam biti mnogo lakše, jer je ona tokom zime dovoljno izmrzla i postala rastresitija. Ako to nije urađeno u prethodnom mjesecu, zemljište očistite od opalog lišća i grančica. Uklonite precvjetale cvjetove lukovičastog cvjeća. Lišće nemojte uklanjati, nego sačekajte da se prirodno osuše, da bi lukovice sakupile dovoljno energije i cvjetale sledeće proljećne sezone.

U proljeće, kada se jutarnja temperatura ne spušta ispod 10 stepeni, kreće se sa prehranom višegodišnjeg cvijeća u bašti. Odstranite suvo lišće i grančice i redovno pregledajte cvijeće, jer je u ovom periodu osjetljivo na bolesti. Na ovaj način ćete na vreme primetiti da li se biljka razbolela, a ukoliko jeste, na vrijeme možete da reagujete. Oštrim vrtlarskim makazama odrežite grančice koje izgledaju bolesno i zakržljalo, kao i one koje se međusobno ukrštaju, prenosi Lepa i srećna.

Lukovice

Lukovice spadaju u u grupu najatraktivnijih biljaka u bašti, a april je pravi mjesec za njihovu sadnju. Ukoliko želite da imate gladiole, koje će vam krasiti baštu od juna do septembra, zasadite ih krajem aprila. Ovo cvijeće iziskuje sunce, pa ga nemojte raditi i hladovini. Kada sadite lukovice, opšte je pravilo da se one sade na dva do tri puta većoj dubini od visine same lukovice. Razmak na kom treba saditi lukovice zavisi od njihove veličine, zato bi manje trebalo da postavite do pet centimetara razmaka, a veće od 15 do 25 centimetara. Svježe posađene lukovice treba stalno zalivati, jer zahtijevaju stalnu vlagu.