Bakterije vrebaju: Koliko puta peškir možete koristiti nakon tuširanja

Poslije kupanja svi ostavljamo peškir na čiviluk od vrata, kako bi se osušio, ali nismo ni svjesni koliku grešku pravimo.

Vlažan i pun čestica odumrlog površinskog sloja kože, peškir prenoći na toplom i ujutru vas dočekuje za novo pranje?

Niste ni svjesni koliko se gljivica i bakterija na njemu može razviti za vrlo kratko vrijeme. Ljekari upozoravaju da je maksimalni broj korišćenja jednog peškira tri puta između dva pranja, a u međuvremenu se on mora svaki put temeljno osušiti.

Znači da ga iste večeri ili jutra, poslije kupanja i brisanja, morate iznijeti na terasu ili, u sezoni grijanja, osušiti na radijatoru ako planirate da ga ponovo koristite.

Ukoliko imate sušač za peškire u kupatilu, “oslobođeni” ste ovih briga, samo ga redovno uključujte i lijepo raširite ubrus.

Naravno da se podrazumijeva da korismo različite peškire za tijelo i lice, kao i da svaki član ima svoj peškir.

Savjetuje se da se peškir za lice mijenja na tri dana, a onaj za ruke najbolje je mijenjati svaki dan, prenosi espreso.co.rs.

Ako peškire u boji koje ne perete na temperaturi višoj od 60 stepeni, obavezno i prepeglajte vrelom peglom poslije pranja.

Žene treba da koriste zaseban peškirić za intimnu regiju, a u slučaju bilo kakve infekcije, treba da ga mijenjaju poslije svake upotrebe i otkuvavaju prilikom pranja.

Ostavite komentar: