Ambrozija, kravlje mlijeko, pa čak i voće i povrće mogu da izazovu alergiju VIDEO

Milione ljudi muči alergija i mogu da šetaju bez većih problema samo poslije kiše, jer je tada koncentracija polena u vazduhu najniža. Nažalost, to nisu jedine alergije koje muče građane.

„Ovih dana se najčešće javljaju djeca školskog uzrasta i to uglavnom sa tegobama respiratornog trakta – zapušen nos ili curenje, suzenje ili crvenilo očiju i kašalj“, kaže za RTS dr Olivera Čović Nestorović sa Vojnomedicinske akademije (VMA).

U ovom periodu nezaobilazna tema je alergija na ambroziju, a Nestorovićeva navodi da ta biljka već decenijama predstavlja problem, ali da ju je veoma teško iskorijeniti.

Česta alergija je i ona na proteine iz kravljeg mlijeka, koja najčešće nastaje u dječjem uzrastu, ali kao i svaka alergija može da se razvije i kasnije tokom života.

Ukoliko djeca imaju veoma intenzivne grčeve koji se ponavljaju tokom određenog perioda, roditelji treba da posumnjaju na alergiju i jave se pedijatru.

Pomalo nesvakidašnje, ali sve češće su alergijske reakcije na voće i povrće, uglavnom zbog povećanog korišćenja pesticida.

Velika količina pesticida, kako ističe, dovodi i do oštećenja sluznice gastrointestinalnog, trakta što dodatno otežava posao ljekarima da utvrde o kakvoj je alergijskoj reakciji riječ.

 

 

Ostavite komentar: