Alergija ili prehlada, plus saharski pijesak: Doktor Lolić otkriva kako ih razlikovati

02.04.2024. | 11:53

Polen je uveliko tu, pa počinje sezona alergija, ali i prehlada. Zato pitanja za ljekare ne fali, a pacijenti najčešće nisu sigurni kako razlikovati simptome i kako se liječiti, kaže za BL portal banjalučki pedijatar alergolog Branislav Lolić.

“Sigurno da je ovaj saharski pijesak i olujni vjetar, kao i nagla promjena temperatura otežala situaciju alergičarima. Srećom, ova kiša je malo saprala pijesak, tako da i osobe sa tegobama mogu očekivati olakšanje. Naravno, u takvim vremenskim uslovima preporučuje se da se ne izlazi vani bez prijeke potrebe, posebno kada vjetar raznosi polen i prašinu koji se praktično lijepi na sluznice. Stalno govorim da je važno uraditi testiranje na alergene, da se tačno zna šta izaziva problem i za to dobiti preventivnu terapiju. Takva terapija se koristi deset dana prije nego što će doći do cvjetanja u prirodi@, objašnjava doktor Lolić.

Što se tiče simptomatologije koja je kod prehlade i alergije dosta slična, Lolić kaže da je osnovna je razlika upravo u povišenoj temperaturi, ali i u dužini trajanja tegoba.

“Najčešći simptomi koji se javljaju, a liče na prehladu jesu zapušen nos, šmrcanje, povremeno crvene, suzne oči, kašljucanje. Ukoliko ovakve tegobe traju duže od sedam dana, a nema temperature, bude sumnju na alergiju, što svakako treba da provjeri doktor. Svakako, u oba slučaja treba se javiti ljekaru i ne uzimati nešto od lijekova na svoju ruku ”, ističe Lolić za BL portal.

Lolić napominje da ukoliko znate da ste alergičar, već sa prvim simptomima treba da se javite doktoru, Ukoliko se sa takvim tegobama susrećete  prvi put, važno je odmah uraditi osnovne pretrage koje mogu da pokažu da li se radi o alergiji.

“Kada su prisutne tegobe, rade se osnovne pretrage, a kada je upitanju alergotestiranje – njega obavljate tek nakon smirivanja tegoba. Ono što uvijek svima preporučujem je da urade testiranje na alergene, da se zna tačno šta izaziva tegobe i tome je onda potrebno prilagoditi terapiju, kao i preventivno djelovanje. Zbog toga ukoliko ranije znate  da imate problem, bar deset dana ranije počinjete sa uzimanjem lijekova, to je ono osnovno što uvijek savjetujem”, zaključuje doktor Lolić.

Željka Pavlović, BL portal