Akutna leukemija se liječi, ali su potrebni donori matičnih ćelija VIDEO

Transplantacija matičnih ćelija je jedini način za izlječenje od leukemije, malignog oboljenja krvi. Napretkom medicine, matične ćelije se više ne vade direktno iz koštane srži, već se dobijaju iz krvi.

To je poseban vid dobrovoljnog davalaštva, a takvih donora je u Srbiji deset puta manje od potreba. Zato je subotičko udruženje LEUKA, u saradnji sa Fondacijom „Ana i Vlade Divac“, Ju-Es-Ejdom i Balkanskim fondom za demokratiju, pokrenulo kampanju za podizanje svijesti o potrebi dobrovoljnog davalaštva trombocita i matičnih ćelija.

Subotičanka Melinda Tot Demek izliječena je od akutne leukemije, koja je bila opasna za njen život. Za Jutarnji program objasnila je kako izgleda liječenje od ove bolesti.

„Liječenje od akutne leukemije je jako težak i dugotrajan proces. Hvala dragom Bogu, ja sam imala donora, mog brata, koji je mogao da mi dâ matične ćelije, a vjerovatnoća da se one poklapaju između braće i sestara je samo 25 odsto. Znači jako mali procenat. Ja bih apelovala na sve ljude da se prijave u registar donora matičnih ćelija“, poziva Melinda Tot Demek iz Udruženja za borbu protiv akutnih leukemija LEUKA.

Melinda za RTS dodaje i da ljudi, nažalost, i dalje misle da se od donora matičnih ćelija one vade bukvalno iz kosti i presađuje bolesnoj osobi, ali to više nije tako, već se sve radi preko krvi.

Ljudi koji žele da se prijave u registar, treba da odu u svoju stanicu za transfuziju, da tamo izraze svoju želju. Tada se uzme jedna epruveta krvi, koja se pošalje u Beograd, u Institut za transfuziju. Tamo se uradi takozvana HLA tipizacija i donor se upisuje u Nacionalni registar. Ukoliko se pojavi neka osoba kojoj su potrebne matične ćelije, a ustanovi se genetsko poklapanje sa donorom iz registra, onda se pokreće procedura.

„Znači, ništa ne boli, osim jednog malog uboda igle kod vađenja krvi. Ukoliko se utvrdi poklapanje onda se detaljno ispituje stanje donora koji mora da bude sto posto zdrav. Pet dana prije transplantacije donor prolazi kroz pripremu, odnosno prima injekcije koje na neki način ‘istjeruju’ matične ćelije iz kosti u krvotok. Zatim slijedi transplantacija“, objašnjava Melinda Tot Demek.

U Srbiji trenutno ima samo oko 9.000 prijavljenih donora, što je u odnosu napotrebe jako malo.

 

 

Ostavite komentar: