Ako vam ovih dana pojačano opada kosa – niste usamljeni

13.11.2023. | 22:13

Hladan i suv vazduh, koji karakteriše zimske mjesece, isušuje kožu glave izvlačeći iz nje vlagu i prirodna ulja, izazivajući lomljenje i opadanje kose.

„Suva kosa i suvo vlasište mogu izazvati lomljenje, stanjivanje i gubitak kose“, rekao je dermatolog Abas Kanai za „The Sun“.

Prema mišljenju stručnjaka, koža glave može postati sklonija dehidraciji zbog hladnog vremena i suvog vazduha u zatvorenom prostoru.

Pored toga, nizak nivo vitamina D, koji se apsorbuje od sunca i potreban je za rast kose, može pogoršati problem.

„Tijelo stvara vitamin D direktnim izlaganjem sunčevoj svjetlosti, ali od oktobra do početka marta nismo toliko izloženi suncu i ne dobijamo dovoljno vitamina D“, dodao je dr Kanai.

Nedostatak vitamina A, B, C, D i E, kao i gvožđa i cinka, takođe je povezan sa gubitkom kose.

Frizeri preporučuju izbegavanje preteranog pranja kose tokom zimskih mjeseci. Kada perete kosu, izbjegavajte toplu vodu jer ona može dodatno isušiti kožu glave. Takođe je dobro držati fen što dalje od kose.

Izvještaj iz 2001. objavljen u Međunarodnom časopisu za dermatologiju ukazuje na to da nošenje tijesnih šešira može ubrzati gubitak kose. Svileni šeširi i tkanine od mješavine vune su nježnije za kosu i smanjuju trenje i lomljenje, prenosi Index.hr.

Oznake: Opadanje kose