Žrtve kanadskog ljekara koji je koristio svoju spermu pri vantelesnoj oplodnji postigle nagodbu

Pošto su se svi oštećeni saglasili očekuje se da sud u Ontariju potvrdi odštetu od devet miliona evra stotinama oštećenih i poniženih metodama ljekara za vantjelesnu oplodnju koji je bez znanja pacijenata koristio nasumične uzorke sperme, čak i svoju.

Stotine oštećenih žrtava kanadskog doktora za vantjelesnu oplodnju, uključujući više od desetoro djece koja su začeta njegovom spermom, podijeliće predloženu odštetu u iznosu od devet miliona evra, prvu takve vrste u svijetu.

Sud u Ontariju je tokom nedjelje potvrdio nagodbu za grupnu tužbu pokrenutu još 2016. godine protiv doktora Normana Barvina iz Otave.

Barvin je decenijama bio veoma tražen ljekar na polju vantjelesne oplodnje, čak je dobio nadimak „Beba bog“ zbog svog uspjeha i odlikovanje od kanadske države.

Međutim, još prije skoro četiri decenije pojedini parovi su počeli da dovode u pitanje njegov način rada.

Davina i Dejvid Dikson su se 1989. godine obratili za pomoć doktoru Barvinu kako bi dobili potomstvo. Bili su sumnjičavi pošto njihova ćerka Rebeka uopšte nije ličila na njih, ali kada joj je dijagnostikovano da boluje od celijakije – uprkos tome što niko u porodici nije patio od te bolesti – Diksonovi su se obratili Barvinu da urade DNK analizu.

Doktor je odbio da dâ uzorke, ali Diksonovi su uspjeli da uporede Rebekinu DNK sa uzorkom DNK još jednog Barvinovog pacijenta – i utvrdili su poklapanje. Tako je Rebeka u 25. godini saznala da joj je doktor Barvin biološki otac.

„Bio sam u šoku. Sve mi se okrenulo naglavačke. Imao sam osjećaj kao da treba da se stidim svog postojanja“, naveo je Dejvid Dikson u izjavi za Otava sitizen 2019. godine.

Barvin je navodno parovima tvrdio da se u oplodnji koristi sperma partnera. Umjesto toga, bez njihovog znanja, ljekar je koristio nasumične uzorke, a u nekim slučajevima i svoju spermu. O tome nije obavještavao svoje pacijente i doveo ih je u zabludu ostavljajući ih tako da godinama kasnije otkriju istinu o očinstvu svoje djece.

Prema predloženoj nagodbi, bivši pacijenti i djeca će imati pravo na odštetu od po 50.000 američkih dolara. Sudija mora da potpiše nagodbu prije nego što novac bude stavljen na raspolaganje.

Ljekarska komora u Ontariju je suspendovala Barvina 2013. godine pošto je priznao da je oplodio četiri žene koristeći pogrešnu spermu. Naredne godine je ostao i bez ljekarske licence.

U tužbi koju su podnijeli oštećeni pacijenti se zahtijeva i da bude uspostavljena baza DNK uzoraka koja će pomoći djeci da identifikuju svog oca ili otkriju braću i sestre. Takođe će pomoći muškarcima koji su donirali spermu kod Barvina da utvrde da li je korišćena bez njihove dozvole.

 

 

Ostavite komentar: