Zima se nastavlja ili dolazi proljeće: Sve oči uprte u medvjeda Uroša VIDEO

U narodu se kaže da se na Sretenje sreću zima i ljeto. Vjeruje se da na ovaj dan mečka izlazi iz zimskog brloga.

Ako je sunčano i ugleda svoju sjenku vraća se nazad u pećinu, jer će zima potrajati još šest nedjelja, a ako sjenke nema proljeće je na pragu.

Sudeći po ponašanju medvjeda Uroša, proljeće nije na pragu. Meda je izašao sa prvim zracima sunca, popio je malo vode u svom novom domu u zoo vrtu, ali se vratio u svoju pećinu.

Koliko ima istine u našem vjerovanju da medvjed i njegova sjenka najavljuju proljeće i da li možemo sa sigurnošću da tvrdimo da je vjerovanje tačno, objasnio je doktor Jozef Ezveđ, veterinar u zoo vrtu u Beogradu.

„Po vjerovanju se misli da, ako medvjed ugleda svoju sjenku, zima će se nastaviti, ali se nadam da će medvjed ponovo izaći kasnije, jer je još rano jutro, a sigurno mu se sviđa u novom domu“, istakao je veterinar.

Zbog drugačijih uslova u kojima medvjedi žive u prostoru zoološkog vrta, možda ne možemo da se oslonimo na vjerovanje.

„To je narodno vjerovanje i kao i u svakom vjerovanju, sigurno postoji neka istina, ali medvjedima u zoološkom vrtu nije baš za vjerovati, jer su uslovi drugačiji. Obezbijeđeni su stan i hrana, njega i ljubav od posjetilaca i zaposlenih“, rekao je veterinar Jozef Ezveđ, navodi RTS.

Dodaje da je rano jutro, da je tek sunce izašlo i da su se oglasile sjenice koje su prvi vjesnici proljeća. Čim one počnu da se oglašavaju, na osnovu dugogodišnjeg iskustva, znam da je proljeće blizu.

 

 

Ostavite komentar: