Žena bukvalno plave krvi šokirala ljekare, to su viđali samo u knjigama

Žena iz Rod Ajlenda u SAD zapanjila je ljekare kada su joj izvadili plavu krv.

Ona se požalila na malaksalost, umor i zadihanost nakon što je uzela lijek protiv zubobolje. Iskusni ljekari su poslije početne nevjerice ponovili test sa istim rezultatom, dok je pacijentkinja i sama pomodrela.

Ova pojava, kada koža poprimi plave i sive nijanse, zove se cijanoza. Može da je izazove benzokain, jedan od aktivnih sastojaka pojedinih lijekova za zubobolju i prehladu, koji djeluje kao lokalni anestetik. Uprošćeno rečeno do ove pojave dolazi kada hemikalija zaustavi prenos kiseonika između krvi i tkiva pa nastaje “metemoglobinemia”. Zanimljivo da je lijek za ovo stanje, koji je odmah dat ženi, jarko plave boje. On vraća elektron koji nedostaje molekulu hemoglobina.

– Pacijentkinja je rekla da je konzumirala velike količine benzokaine prethodne noći – napisali su izvještaju koatori studije o ovom slučaju, doktori Otis Voren i Bendžamin Blekvud.

Dotkor Voren dodaje da je u svojoj karijeri vidio samo jednog “plavog” pacijenta, što mu se urezalo u pamćenje, pa je brzo odgonetnuo misteriju.

– To je jedan od onih slučajeva o kojima slušate na predavanjima, učite o njima, i pojavljuju se na ispitima, ali ih skoro nikad ne vidite – kaže stručnjak za CNN, a prenose Novosti.rs.Ostavite komentar: