Želite da iznajmite sobu na Mjesecu – „Roskosmos“ će vam uskoro to i omogućiti

Ruska svemirska agencija navodno na Mjesecu gradi sofisticiranu bazu na nuklearni pogon koja će biti dostupna svima koji imaju dovoljno novca da plate ovaj vid smještaja.

Višemilionski projekat trebalo bi da bude predstavljen za devet godina. Pod imenom “Patron Moon” ovaj objekat od 70 tona moći će da primi do 50 neustrašivih i bogatih ljudi koji požele da provedu vrijeme na Zemljinom satelitu, kako saznaje RIA Novosti poslije uvida u dokumenta „Roskosmosa“.

Lunarna baza, biće podijeljena u tri „paviljona“, a strujom će se snabdijevati iz male nuklearne elektrane.

Projekat vrijedan 462 miliona dolara na prvi pogled djeluje previše futuristički, ali u kompaniji tvrde da imaju jasno razrađen plan njegove izgradnje. U prvoj fazi „Roskosmos“ će sav građevinski materijal potreban za izgradnju baze poslati na Mjesec super teškom raketom, koja nosi ime sibirske rijeke, „Jenisej“.

Kada “Patron Moon” dospije na površinu Mjeseca počeće se sa ukopavanjem i montiranjem. Baza za spuštanje, stambeni blok i „višenamjenski blok” biće sastavljeni i povezani sa malom nuklearnom elektranom.

Da bi pokrio troškove istraživanja i razvoja, „Roskosmos“ će ponuditi bazu za iznajmljivanje, ali loša vijest za zainteresovane je da će cijena smještaja biti od 10 do 30 miliona dolara. Dobra vijest je, da pošto će baza biti spremna tek poslije 2028. godine, potencijalni putnici će imati priliku da do tada uštede ili zarade potrebna sredstva.

Rusija, zajedno sa drugim svjetskim silama, ima ambiciozan program istraživanja Mjeseca. Plan je da se u narednoj deceniji izgradi dovoljno snažno lansirno vozilo koje će omogućiti stvaranje stalne baze na površini Mjeseca.

 

Izvor:(RTS)Ostavite komentar: