Želimo više takvih grešaka! Ovo svi obožavamo piti i jesti, a nastalo je slučajno

14.05.2024. | 21:25

nogi veliki izumi nastali su slučajno, a izuzetak nije ni gastronomski svijet.

Neka od danas najpopularnijih pića te slastica i grickalica nastali su sasvim slučajno.

Keksi s komadićima čokolade

Jedan od najpopularnijih keksića današnjice nastao je slučajno. Davne 1930. godine Ruth Wakefield, suvlasnica pansiona Massachusetts’ Toll House Inn htjela je ispeći keksiće s čokoladom koja se lako topi, ali nije je imala pa je u smjesu za kekse namrvila običnu čokoladu misleći da će se jednako otopiti. Srećom po Ruth to se nije dogodilo, a nastao je ovaj američki klasik.

Corn Flakes

Jedna od najpopularnijih vrsta pahuljica nastala je slučajno kada su braća John Kellogg i Will Kellogg htjeli napraviti zdravu vegetarijansku grickalicu tostirajući zrna pšenice. Međutim, zaboravili su na njih, a zrna su se ispekla, a od njih su nastali hrskavi listići. Braća su isto ponovila s kukuruzom i tako dobila corn flakes.

Sladoled na štapiću

Sladoled na štapiću nastao je jedne večeri 1905. godine kada je, tada 11-godišnji Frank Epperson, pomiješao vodu i prah za pravljenje soka. Nešto ga je omelo i mješavinu je ostavio vani na hladnoći sa štapićem u njoj. Slatka otopina pretvorila se u slatki led na štapiću, a kada je Epperson shvatio da je fino i ukusno, počeo ih je namjerno raditi te ih prodavati prijateljima.

Čips

Jedna od najpopularnijih grickalica na svijetu nastala je iz inata. Prema Daily Mailu, 1853. chef u resortu Moon’s Lake House naljutio se jer je jedan gost rekao da mu krompiri nisu bili dovoljno hrskavi te ih je vratio u kuhinju. Kako bi mu napakostio chef George Crum sljedeću rundu krompira narezao je na tanke kriške i ispržio ih toliko da su postali hrskavi, misleći da će tako gosta “staviti gdje mu je mjesto”.

Coca Cola

John Pemberton želio je napraviti piće kojim će biti oduševljeni ljudi širom svijeta, ali nije namjeravao da ono bude gazirano. Htio je napraviti medicinski tonik koji bi liječio razne boljke od glavobolje do probavnih problema. Prva verzija bila je alkoholna, ali se ubrzo pretvorila u gazirano, bezalkoholno piće koje je postalo popularno širom svijeta.

Šampanjac

Redovnici iz regije Champagne godinama su pokušavali ukloniti mjehuriće iz bijelog vina koje su proizvodili. Jednostavno, pjenušavo vino nije bilo ono što su htjeli proizvesti i još je k tome često uzrokovalo da slabe staklene boce eksplodiraju. Uskoro su napravljene jače boce u kojima se ovo vino moglo skladištiti i još jače fermentirati te su uskoro redovnici predvođeni bendiktincem Domom Pierreom Perignonom prihvatili i zavoljeli šampanjac, piše Eat this.