Želi da Harkov ponovo bude lijep: Ukrajinska slikarka srušene zgrade uljepšava crtežima

22.03.2022. | 16:25

Ukrajinska slikarka Saša Anisimova oduševila je korisnike Instagrama svojim crtežima razrušenog Harkova.

“Ponekad ne mogu da vjerujem da se ovo dešava, sve djeluje kao užasan san. Svi smo čitali vijesti i vidjeli članke i naslove da Rusija želi da napadne Ukrajinu, ali nismo misliti da će se to stvarno dogoditi. Tog 23. februara uveče prije spavanja, naišla sam na još jedan takav naslov, ali nisam tome pridavala značak i otišla sam na spavanje, podjesivši alarm za sedam sati”, počinje ona svoju ispovijest za 24sata.hr.

Saša tada nije ni slutila da će je već u pet ujutru probuditi eksplozije.

“Pucali su nedaleko od nas, prozori na kući su se tresli. Spakovali smo ono što smo uspjeli da ubacimo u torbu za 15 minuta, zgrabili psa i krenuli prema zapadnoj Ukrajini. Sva moja rodbina napustila je Harkov”, kaže Saša.

Ona je zatim odlučila da se na svoj načim bori protiv rata, pa je počela da grafikama ukrašava razrušene zgrade u rodnom gradu. Svoje grafike redovno objavljuje na svom Instagram nalogu.

“Dijelili su nas samo zidovi debljine 30 centimetara. Kada sam vidjela tu fotku bez fasadnog zida, sa golim ćelijama stanova, gledala sam i mislila da je ovo nečija najdraža kuća, u kojoj život više neće biti kao nekad. Sve je to vrlo teško. Crtanje mi pomaže da vratim nadu da će se sve vratiti, da se prisjetimo našeg svakodnevnog života, Harkov će opet biti lijep grad i mi ćemo tamo živjeti”, kaže Saša.

Ona je vrlo ponosna na svoj ukrajinski narod i nada se da će se cijela situacija uskoro okončati.

“Želim da što dalje pošaljem poruku da smo svi u potpunom šoku zbog načina na koji ratnu situaciju predstavljaju u ruskim medijima. Da mnogo stanovnika to podržava, da lažu o nacionalistima u Ukrajini i skrivaju da gomile njihovih mladih vojnika ginu i da ne pucaju na naše stambene zgrade, to nije istina”, kaže Saša.

Oznake: Crteži, Harkov